De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VEILIG INTERNETTEN & VEILIGE WEBSITES Kinderen en jongeren vinden het internet fantastisch. Ze chatten, gamen en surfen dat het een lieve lust is. Ouders.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VEILIG INTERNETTEN & VEILIGE WEBSITES Kinderen en jongeren vinden het internet fantastisch. Ze chatten, gamen en surfen dat het een lieve lust is. Ouders."— Transcript van de presentatie:

1 VEILIG INTERNETTEN & VEILIGE WEBSITES Kinderen en jongeren vinden het internet fantastisch. Ze chatten, gamen en surfen dat het een lieve lust is. Ouders en scholen maken zich vaak zorgen en zijn soms bang voor de risico's die het met zich meebrengt.

2 Internet en kinderen

3 Wat is daar leuk aan? Het Internet is een enorme bron van informatie.. Maar ook het downloaden van gratis software, muziek en filmpjes is bijzonder populair bij kinderen en jongeren Wat is daar minder leuk aan? Reclame Kinderen kunnen geconfronteerd worden met schadelijke inhouden. Soms gaan kinderen doelbewust op zoek naar dergelijke sites, maar ze kunnen er ook per ongeluk op terechtkomen. Onbetrouwbare informatie: niet alle informatie die je op internet aantreft, is betrouwbaar. Kinderen denken soms dat alleen waarheden op internet staan. E-privacy: kinderen geven te veel en te gemakkelijk hun persoonlijke gegevens vrij op internet.

4 Wat is daar leuk aan Het is altijd leuk om een spel te spelen. Het geeft een zekere spanning maar ook ontspanning voor kinderen Voor jongeren is gamen in de eerste plaats een sociaal gegeven. Ze spelen meestal samen met anderen die misschien wel aan de andere kant van de wereld zitten. Wat is daar minder leuk aan Je kan bij het spelen op spelsites komen met pornografische of zeer gewelddadige spellen Via het spelen kan je vaak credits opbouwen die je naar een volgend level brengen. Deze credits worden soms te koop aangeboden en kunnen dan via sms betaald worden. Kan verslavend werken

5 Wat is daar leuk aan? Via mail kan je kan heel snel veel mensen bereiken en heb je bovendien de mogelijkheid om bijlagen mee te sturen. Door je e-mailadres bèn je iemand op internet en weten mensen hoe je te bereiken. Bovendien kan je zelf beslissen hoe je zal heten op het net. Wat is daar minder leuk aan? spam en virussen. Anonieme e-mailadressen kunnen gebruikt worden om te cyberpesten. Soms maken kinderen een e-mailadres aan dat te veel persoonlijke informatie prijsgeeft, zoals hun naam, leeftijd of geslacht.

6 Wat is daar leuk aan? Vanaf 10 jaar is interactie met leeftijdsgenoten dé reden om online te gaan. Chatten is voor jongeren dè ideale manier om met hun vrienden te babbelen en hun sociaal netwerk te onderhouden Een lange lijst met "buddies" of contactpersonen is voor jongeren vaak een teken dat ze heel populair zijn. Wat is daar minder leuk aan? Als jongeren chatten met onbekenden, hebben ze soms de neiging om deze persoon te snel te vertrouwen. Cyberpesten via de chat. Via de webcam kan je ongevraagd ongewenste beelden te zien krijgen. Via de webcam-software kan je ‘campartner' je fotograferen of filmen zonder jouw goedkeuring of medeweten. Achteraf kunnen deze foto's of filmpjes rondgestuurd of op internet geplaatst worden.

7 Wat is daar leuk aan? Veel jongeren hebben een profiel staan op Hyves of Facebook. Hierop zetten ze informatie over zichzelf die ze met anderen willen delen: waar ze mee bezig zijn, wat hen boeit, foto's, filmpjes,... Tegelijkertijd is je profiel ook een populariteitsmeter: hoe meer reacties je krijgt, hoe meer vrienden hun profiel aan het jouwe linken, hoe populairder je bent. Wat is daar minder leuk aan? Jongeren zetten vaak en zonder nadenken te veel persoonlijke informatie (naam, voornaam, adres, telefoonnummer...) op hun profiel. Deze informatie kan dan door anderen gebruikt en dus ook misbruikt worden. Profielen worden wel eens misbruikt om te cyberpesten.cyberpesten

8 Wat is cyberpesten?  Cyberpesten is pesten via internet of telefoon. Het pesten zelf is meestal niet anders dan bij traditioneel pesten: het gaat vaak om uitschelden, belachelijk maken en buiten sluiten. De impact en de aanpak is wel anders.  Cyberpesten gebeurt vaak anoniem. De daders voelen zich veilig en onherkenbaar, waardoor ze weinig terughoudend zijn  Cyberpesten is directer en harder dan “gewoon” pesten. Omdat dader en slachtoffer niet in direct contact met elkaar staan, verschuiven hierdoor grenzen en gaat de dader verder omdat deze zich niet geremd voelt  Het slachtoffer voelt zich onveiliger dan bij gewoon pesten want hij is nergens vrij; niet op school en ook niet thuis  De impact van cyberpesten is veel groter dan bij gewoon pesten, omdat er veel meer mensen zijn die via het internet kennis kunnen nemen van het cyberpesten Kinderen en jongeren hebben met elkaar contact via mobieltjes en computers. In dit contact kunnen ze elkaar op allerlei manieren pesten.

9 Inbreken in iemands mailbox of chatprogramma Door achter iemands wachtwoorden te komen, kun je in zijn of haar mailbox komen of je in een chatprogramma voordoen als die persoon. Je kunt dan uit naam van die persoon vervelende berichtjes rondsturen naar zijn of haar contactpersonen. Wachtwoord veranderen Als je achter iemands wachtwoord kunt komen, kun je het wachtwoord ook veranderen. En dan kan de ander niet meer bij zijn of haar eigen mail of chataccount. Foto’s van mobieltjes en webcam op internet plaatsen Bezemen Dit is de nieuwste cybertrend. Daarbij plaatsen jongens filmpjes van meisjes op Youtube, met smerige teksten, waarbij ze voor hoer worden uitgemaakt, soms met adresgegevens erbij. Privé gegevens op een site plaatsen Het op een site zetten van iemands privé gegevens, kan ervoor zorgen dat deze persoon lastig wordt gevallen door vreemden. Iemand kan ook belachelijk gemaakt worden, door deze gegevens op compromitterende sites te zetten. Virussen sturen Door virussen naar iemands computer te sturen, zorg je ervoor dat die computer crasht.

10 Internet tips Toon interesse Praat geregeld met uw kinderen over wat ze online doen en met wie ze praten. Interesse tonen in de onlineactiviteiten van uw kind betekent niet een gebrek aan vertrouwen. Samen surfen Surf regelmatig samen met uw kind. Neem de tijd om te zien wat uw kind op het internet doet, wat zijn of haar interesses zijn en leer zelf ook werken met de programma's die uw kind gebruikt. Duidelijke afspraken maken Maak duidelijke afspraken over het internetgebruik zoals de tijd die hij of zij online doorbrengt. Internet is leuk en leerzaam maar net als volwassenen kunnen kinderen zo in hun 'internetleven' opgaan, dat het ten koste gaat van hun 'gewone' leven. Wachtwoord kiezen Help uw kind een nickname of e-mailadres te kiezen waaruit geen persoonlijke informatie kan worden afgeleid. Voorkom vooral suggestieve namen zoals 'happygirl1995'. Geen persoonlijke informatie Vertel uw kinderen geen persoonlijke gegevens aan onbekenden te geven (adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer, etc.).

11 Bewust maken Maak uw kind duidelijk dat op internet niet alles is wat het lijkt. Wie zich voordoet als leeftijdsgenootje is mogelijk een volwassen man. Wie zich voordoet als vriend is misschien niet te vertrouwen. Goed zicht houden Plaats de internet-pc op een plek waar u meer zicht heeft op uw kind en de computer. History bekijken Bij jonge kinderen is het nuttig om af en toe de 'history' van de browser te bekijken. Hier kunt u zien waar ze geweest zijn. Vertel tieners dat de history niet gewist mag worden. Bericht geschiedenis instellen Bij MSN kunt u gesprekken weergeven en opslaan. Virusscanner gebruiken Zorg dat u over een goede virusscanner op uw pc beschikt en zorg dat deze up to date is. Vertel uw kinderen dat ze geen programma's van onbekende sites en onduidelijke attachments (e-mailbijlagen) openen Zelf online Meld je zelf ook eens aan op de site waar uw kind mee bezig is. Chat ook eens. Zo ontdek je zelf de mogelijkheden en gevaren van deze sites.

12 Extra veilig

13

14 www.veiligonline.be www.veiligonline.be website met informatie, opvoedingstips en beeldfragmenten over veilig internet www.clicksafe.be www.clicksafe.be Informatieve website over veilig internet voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten. www.mijnkindonline.nl www.mijnkindonline.nl Nederlandse site over hoe uw kinderen begeleiden op internet. www.digibewust.nl www.digibewust.nl Nederlandse website over veilig internet. http://www.surfopsafe.nl/ http://www.weetwatjetypt.nl/ http://www.clicksafe.be.

15  de site is toegankelijk, begrijpelijk en overzichtelijk;  de site bevat geen aanstootgevend of opruiend materiaal;  de site staat niet boordevol reclame;  de site is uitdagend, origineel, spannend, interessant;  de site is interactief en sociaal uitnodigend;  de site is technisch goed gemaakt en snel;  de site wordt goed bijgehouden;  de site is niet agressief of dwingend in het ontlokken van privacy-gevoelige gegevens; Veilige kindersites

16 Zoekmachines voor kinderen

17 Educatieve spelletjes

18 Leuke voorbeelden

19 Weet wat uw kind doet…


Download ppt "VEILIG INTERNETTEN & VEILIGE WEBSITES Kinderen en jongeren vinden het internet fantastisch. Ze chatten, gamen en surfen dat het een lieve lust is. Ouders."

Verwante presentaties


Ads door Google