De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving."— Transcript van de presentatie:

1 Weblog Een venster tussen klas en omgeving

2 Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving van de klas. Een venster tussen klas en omgeving dus.

3 Een weblog voor de kinderen. Kinderen zijn steeds vaker met de computer bezig. Kinderen vinden het leuk om verhaaltjes en foto’s van zichzelf terug te vinden. Kinderen kunnen zelf reageren en schrijven op de weblog.

4 Weblog voor de leerkracht. De leerkracht kan gebeurtenissen gemakkelijk delen met de omgeving. Daarnaast kan de leerkracht peilen hoe de kinderen over een bepaald onderwerp denken door een poll. De leerkracht geeft ouders een beeld in de klas. Kortom: Genoeg redenen om een weblog bij te houden.

5 De weblog voor de ouders. De weblog is een venster voor ouders om thuis in de klas te kunnen kijken! Ouders kunnen reageren op activiteiten die in de klas gedaan worden. Ouders kunnen een beeld vormen bij wat de kinderen thuis allemaal vertellen.

6 Waar moet je aan denken? Je moet rekening houden met het portretrecht. Vraag aan ouders of hun kind op het internet mag staan! Let op de reacties die gegeven worden. Verwijder ongepaste reacties!

7 Tips en trucs. 1. Laat kinderen zelf een verhaaltje schrijven, mailen en beoordelen op de weblog! 2. Vraag ouders via de weblog om hulp bij klusjes! 3. Hang een onafhankelijk gastenboek aan je weblog om algemene reacties mogelijk te maken! 4. Haal ongepaste reacties weg en blokkeer die persoon met het beheerprogramma!

8 Voorbeelden uit de praktijk. Op basisschool de Akkerwinde heb ik het werken met weblogs geïntroduceerd en hier wordt al in een aantal klassen gewerkt met weblogs. Er komen hele leuke reacties van ouders, kinderen en andere leerkrachten. De kinderen zijn zelf heel erg actief binnen de weblog en plaatsen veel reacties op de logs of in het gastenboek!

9 Citaten: “ik vind het een leuke website. weet ik tenminste wat mijn broertje aan het doen is! zus Dieuwertje.” (leerling uit een andere klas) “ik vind het een leuke website. weet ik tenminste wat mijn broertje aan het doen is! zus Dieuwertje.” (leerling uit een andere klas) “Heerlijk dat je via deze web-log vanalles bij kunt houden. Ik hoor natuurlijk veel van Dirk, maar ik kan meteen de foto's gaan bekijken. En het zijn er al een heleboel. Gaaf! Groeten” (ouder) “Heerlijk dat je via deze web-log vanalles bij kunt houden. Ik hoor natuurlijk veel van Dirk, maar ik kan meteen de foto's gaan bekijken. En het zijn er al een heleboel. Gaaf! Groeten” (ouder) “Hallo juf Lia en alle kinderen in groep 3. Wat hebben jullie een schitterende web-log. Ik ben gewoon hartstikke jaloers, dat jullie juf zo iets kan maken! Aan alle foto´s kun je zien dat jullie het op school ontzettend naar de zin hebben. Heel veel groetjes van Annemarie, en van kleuterklas de clowntjes uit Heumen.” (Leerkracht van een andere school) “Hallo juf Lia en alle kinderen in groep 3. Wat hebben jullie een schitterende web-log. Ik ben gewoon hartstikke jaloers, dat jullie juf zo iets kan maken! Aan alle foto´s kun je zien dat jullie het op school ontzettend naar de zin hebben. Heel veel groetjes van Annemarie, en van kleuterklas de clowntjes uit Heumen.” (Leerkracht van een andere school) Zo zie je maar dat er leuke reacties komen op een weblog, de mensen vinden het leuk!

10 Deze kinderen zijn aan het kijken op de weblog! Klik op de foto’s om naar verschillende weblogs te gaan!

11 Enthousiast geworden? Zo start je je eigen weblog: Inloggen beheerpagina! Ga naar www.web-log.nl en volg de instructies!www.web-log.nl

12 Lukt het niet? Dan verwijs ik graag naar de handleiding van een collega student, Martijn Derksen. Ga naar http://www.onderwijsplein-anton.nl/ en druk op de B van basisonderwijs. Dan drukt u op materiaal en kan je zoeken via trefwoord. U typt dan ‘silc’ in en vindt u een lijst met onderwerpen. Waaronder ‘handleiding weblog’ Deze kunt u downloaden en hier vindt u precies hoe u met een weblog moet werken! Succes! http://www.onderwijsplein-anton.nl/

13 Site om foto’s te plaatsen. http://imageshack.us/ Je klikt op het kleine plaatje en je krijgt de grote foto, van die moet je de url kopiëren, anders krijg je een klein fotootje te zien. http://imageshack.us/ Je klikt op het kleine plaatje en je krijgt de grote foto, van die moet je de url kopiëren, anders krijg je een klein fotootje te zien. http://imageshack.us/ http://upload.talk2.nl/index.php http://upload.talk2.nl/index.php http://upload.talk2.nl/index.php De foto’s moet je bij deze twee wel al in de grootte waarin je hem wilt hebben plaatsen. Dus eerst verkleinen en dan plaatsen. http://www.mijnalbum.nl/ Bij deze hoef je de foto niet eerst te verkleinen, dat doet hij zelf! Wel moet je registreren en komt “mijn album” in je foto te staan, maar dit is niet heel storend!! http://www.mijnalbum.nl/ Bij deze hoef je de foto niet eerst te verkleinen, dat doet hij zelf! Wel moet je registreren en komt “mijn album” in je foto te staan, maar dit is niet heel storend!! http://www.mijnalbum.nl/

14 Web-log.nl werkt heel gemakkelijk. Eigenlijk staat binnen de verschillende menu’s in het beheer precies hoe je alles moet doen! De tags (hoe je bijvoorbeeld dikgedrukte letters krijgt) staan volledig uitgelegd. Dit maakt het werken met web- log.nl heel gemakkelijk. Daarom denk ik ook dat een weblog bijhouden een gemakkelijke manier is voor een leerkracht om de omgeving binnen de klas te halen.

15 NU KUN JE AAN DE SLAG!! Veel plezier! Marleen Peters


Download ppt "Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving."

Verwante presentaties


Ads door Google