De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dr. Wim Vanroelen Dienst longziekten, allergieën A.Z. Nikolaas Sint Niklaas en Temse 8-04-2011.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dr. Wim Vanroelen Dienst longziekten, allergieën A.Z. Nikolaas Sint Niklaas en Temse 8-04-2011."— Transcript van de presentatie:

1 Dr. Wim Vanroelen Dienst longziekten, allergieën A.Z. Nikolaas Sint Niklaas en Temse 8-04-2011

2 De sigaret, een massavernietigingswapen

3 2010 Belgische bevolking

4

5 Op welke leeftijd hebben jongeren reeds gerookt? 7 op 10 jongeren verklaren dat ze roken op school

6 Wie biedt de eerst sigaret aan? Men begint vooral te roken onder invloed van vrienden

7 De afhankelijkheid Ongeveer 8 op 10 personen die beginnen te roken, worden afhankelijk. Dit is te wijten aan de nicotine in de sigaretten  Krachtige drug welke de hersenen zal bereiken binnen de 10 seconden na de eerste trek aan de sigaret De verslaving aan nicotine is moeilijker te beheersen dan de verslaving aan heroïne

8 De sigaret bevat meer dan 4000 chemische substanties Nicotine Teer Koolstofmonoxide Cyaanzuur Formaldehyde Arsenicum Cadmium Fosfor Ammoniak …etc Andere producten worden toegevoegd voor de smaak, of om de afhankelijkheid te bevorderen!! Vele stoffen komen spontaan vrij door of na de verbranding van de tabak De nadelige effecten manifesteren zich vaak maar na lange tijd

9 Nicotine Natuurlijke substantie in tabak Bereikt de hersenen binnen enkele seconden en beinvloedt de werking er van. Verhoogt het hartritme en de bloeddruk. Doet de onderhuidse bloedvaten samentrekken.

10 Teer Zwarte, kleverige substantie, gebruikt om wegen aan te leggen  Verkleurt de tanden, de vingers en de binnenkant van de longen Transportmiddel voor verschillende toxische stoffen naar de longen  Veroorzaakt kanker t.h.v. de keel en de longen

11 Cyaanzuur Dodelijk gif dat gebruikt werd in de gaskamers In de laagste dosis vernielt het de trilhaartjes die het pulmonaal systeem beschermen, waardoor toxische stoffen zich gemakkelijker kunnen opstapelen.

12 Benzeen Werd vroeger gebruikt in inkt, in rubber, in lak en afbijtmiddel voor verven Oorzaak van kanker en leukemie

13 Arsenicum Het sterkste vergif Arsenicum: een metaal; je vindt het terug in insecticiden tegen mieren. Cadmium : een ander zwaar metaal, heel giftig. Het wordt gebruikt in batterijen van wagens! En geloof het maar! Cadmium tast de longen aan. Fosfor: mineraal dat in meststoffen en afwasmiddelen zit. De toxische effecten van fosfor veroorzaken een irritatie en ontsteking ter hoogte van de slijmvliezen. Op lange termijn kan fosfor de beenderen vernietigen.

14 Heel het ademhalingsstelsel wordt bereikt door deze toxische stoffen die vervolgens via het bloed alle organen in het lichaam gaan bereiken.

15 Roken veroorzaakt kankers  van het ademhalingsstelsel (neus, mond, tong, keel, luchtwegen, long)  andere (alvleesklier, blaas, nier, baarmoederhals) ziekten van hart en bloedvaten verstopping van de slagaders leidt tot :  infarct van de hartspier  hersentrombose

16 Roken veroorzaakt chronische bronchitis en emfyseem

17 Roken veroorzaakt chronische bronchitis en emfyseem

18 Roken : gevolgen voor vrouwen  Kanker t.h.v. de baarmoeder, baarmoederhals of eileiders  Meer pijnlijke en onregelmatige maanstonden  Vervroegde menopauze  Verlies van botmassa (osteoporose)

19 Roken : gevolgen bij de mannen Veroorzaakt ook impotentie (vermindering van de capaciteit om een erectie te krijgen en te behouden)

20 Passief roken Oorzaak van echte gezondheids- problemen!!

21 Nadelen van tabak

22 23 ziekten ten gevolge van tabak MOND en KEEL Kanker HERSENEN CVA LARYNX & TRACHEA kanker ontsteking (laryngitis) LONG kanker emfyseem COPD (chronische bronchitis) PANCREAS kanker URINAIRE TRACTUS nierkanker blaaskanker BOT botontkalking PERIFERE SLAGADERS arteritis van de ledematen TESTIKEL verminderde vruchtbaarheid impotentie HART kransslagader vernauwing UTERUS & EIERSTOK onvruchtbaarheid abortus vertraagde groei vroegtijdige menopauze baarmoederhalskanker HUID grijze, matte teint SLOKDARM & MAAG kanker zweren

23 De stille dood 50% van de personen die roken sterven aan een ziekte die een gevolg is van dit roken.

24 Jaarlijks aantal doden in België door tabak 150250 1500 4000 20000 Aantal personen

25 enTabakCannabis

26 Toenemend gebruik (Groot-Brittanië 2001 : 29% van de jongens en 25% van de meisjes tussen14-15 jaar hebben het geprobeerd) 4000 chemische substanties (vaak identiek aan tabak) Diepere inhalatie dan bij tabak Ziekten van de geest, het hart (plotse dood, hartinfarct) en de longen (chronische bronchitis, emfyseem en voorlopers van kanker)

27 DUS : NOOIT DE EERSTE SIGARET

28 Dus: Stop de sigaret 0800 111 00 (gratis) 070 227 227

29 Niet roken, mijn vrijheid


Download ppt "Dr. Wim Vanroelen Dienst longziekten, allergieën A.Z. Nikolaas Sint Niklaas en Temse 8-04-2011."

Verwante presentaties


Ads door Google