De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dr. Wim Vanroelen Dienst longziekten, allergieën A.Z. Nikolaas

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dr. Wim Vanroelen Dienst longziekten, allergieën A.Z. Nikolaas"— Transcript van de presentatie:

1 Dr. Wim Vanroelen Dienst longziekten, allergieën A.Z. Nikolaas Sint Niklaas en Temse

2 De sigaret, een massavernietigingswapen
Wij stellen jullie voor om de voordracht eenvoudig te houden en geen moeilijke woorden te gebruiken. Houd de voorstelling luchtig door bvb voor elke nieuwe dia een eenvoudige vraag te stellen. Begin de voordracht met U voor te stellen. Leg de link tussen pneumologie, chronische longziekten, longkanker en roken.

3 2010 Belgische bevolking Onderzoeks- en Informatie Centrum van de Verbruikersorganisaties. Benadruk dat de overgrote meerderheid niet rookt en dat het doel van deze voordracht is om tot deze meerderheid te behoren.

4 2010 Belgische bevolking Dat de meerderheid van de 55-plussers niet-roker is, is deels het gevolg van de selectiedruk. De rokers zijn reeds overleden!!

5 Op welke leeftijd hebben jongeren reeds gerookt?
Benadruk de vroege start met roken. Dit is de reden waarom deze voordracht in het secundair onderwijs wordt gegeven. De jonge rokers worden de verslaafde volwassen rokers. 7 op 10 jongeren verklaren dat ze roken op school

6 Wie biedt de eerst sigaret aan?
Benadruk de rol van vrienden bij de rookinitiatie. Vermijd te veel aandacht voor rokende ouders als bijdragende factor in de rookinitiatie daar dit angst kan opwekken bij de tiener en een tegengesteld effect kan losmaken. Men begint vooral te roken onder invloed van vrienden

7 De afhankelijkheid Ongeveer 8 op 10 personen
die beginnen te roken, worden afhankelijk. Dit is te wijten aan de nicotine in de sigaretten Krachtige drug welke de hersenen zal bereiken binnen de 10 seconden na de eerste trek aan de sigaret De verslaving aan nicotine is moeilijker te beheersen dan de verslaving aan heroïne                                        Gebruik de term « verslaafd zijn aan » als alternatief voor de term « afhankelijk ». Men is verslaafd aan de nicotine in de sigaret.

8 De sigaret bevat meer dan 4000 chemische substanties
De nadelige effecten manifesteren zich vaak maar na lange tijd Nicotine Teer Koolstofmonoxide Cyaanzuur Formaldehyde Arsenicum Cadmium Fosfor Ammoniak …etc Andere producten worden toegevoegd voor de smaak, of om de afhankelijkheid te bevorderen!! Vele stoffen komen spontaan vrij door of na de verbranding van de tabak Verbranding: de tip van de sigaret brandt helemaal op bij zeer hoge temperatuur. Hierbij onstaan weer nieuwe giftige produkten die in de droge tabak niet aanwezig zijn.

9 Nicotine Natuurlijke substantie in tabak
Bereikt de hersenen binnen enkele seconden en beinvloedt de werking er van. Verhoogt het hartritme en de bloeddruk. Doet de onderhuidse bloedvaten samentrekken. Vertel dat nicotine een natuurlijk bestanddeel ( verdediging van de tabaksplant tegen insecten) is en ook in pijptabak, sigaren en sigarillos aanwezig is. Nicotine opname heeft enkele opmerkelijke fysiologische gevolgen.

10 Teer Zwarte, kleverige substantie, gebruikt om wegen aan te leggen
Verkleurt de tanden, de vingers en de binnenkant van de longen Transportmiddel voor verschillende toxische stoffen naar de longen Veroorzaakt kanker t.h.v. de keel en de longen Begin over het « doodshoofdteken », dat gebruikt wordt om erg giftige stoffen mee aan te duiden (zoals insecticiden, pesticiden..) en dat vergelijkbare schadelijke stoffen in de long van de roker terecht komen. Verduidelijk dat we enkele van deze produkten onder de loep gaan nemen. Vergewis er U van dat de leerlingen begrijpen dat de rook in de longen van de roker terecht komt en dat de schadelijke stoffen via de kleine haarvaatjes in de long worden opgenomen in het bloed.

11 Cyaanzuur Dodelijk gif dat gebruikt werd in de gaskamers
In de laagste dosis vernielt het de trilhaartjes die het pulmonaal systeem beschermen, waardoor toxische stoffen zich gemakkelijker kunnen opstapelen. Gebruik als synoniem cyanide of blauwzuur, bevoorbeeld ook bekend uit de zelfmoordpil in spionagethrillers.

12 Benzeen Werd vroeger gebruikt in inkt, in rubber, in lak en
afbijtmiddel voor verven Oorzaak van kanker en leukemie

13 Arsenicum Het sterkste vergif Arsenicum: een metaal; je vindt het terug in insecticiden tegen mieren.   Cadmium : een ander zwaar metaal, heel giftig. Het wordt gebruikt in batterijen van wagens! En geloof het maar! Cadmium tast de longen aan.   Fosfor: mineraal dat in meststoffen en afwasmiddelen zit. De toxische effecten van fosfor veroorzaken een irritatie en ontsteking ter hoogte van de slijmvliezen. Op lange termijn kan fosfor de beenderen vernietigen.

14 Heel het ademhalingsstelsel wordt bereikt door deze
toxische stoffen die vervolgens via het bloed alle organen in het lichaam gaan bereiken. Probeer de opname van rook via de longen naar de bloedbaan via de haarvaatjes (zo dun als een haartje) duidelijk te maken. Via de bloedbaan worden de giftige stoffen in het hele lichaam rondgestuurd. Trek de parallel met de onaangename gewaarwording van inademen van extreem koude lucht.

15 Roken veroorzaakt kankers ziekten van hart en bloedvaten
van het ademhalingsstelsel (neus, mond, tong, keel, luchtwegen, long) andere (alvleesklier, blaas, nier, baarmoederhals) ziekten van hart en bloedvaten verstopping van de slagaders leidt tot : infarct van de hartspier hersentrombose Niet te veel detailleren, het volstaat om de titels te lezen.

16 chronische bronchitis en emfyseem
Roken veroorzaakt chronische bronchitis en emfyseem

17 chronische bronchitis en emfyseem
Roken veroorzaakt chronische bronchitis en emfyseem

18 Roken : gevolgen voor vrouwen
Kanker t.h.v. de baarmoeder, baarmoederhals of eileiders Meer pijnlijke en onregelmatige maanstonden Vervroegde menopauze Verlies van botmassa (osteoporose) Baarmoeder en eierstokken : gebruik de term « voortplantingsorganen ». Menopauze : leeftijd waarop geen voortplanting meer mogelijk is.

19 Roken : gevolgen bij de mannen
Veroorzaakt ook impotentie (vermindering van de capaciteit om een erectie te krijgen en te behouden) Zij begrijpen de foto maar al te goed en gaan misschien zeggen:.. ‘Ah, ja dokter is dit waar?

20 Passief roken Oorzaak van echte gezondheids- problemen!!
Vraag hen wat passief roken is….? Maak hiervan gebruik om hen te wijzen op het belang van de algemene maatregelen die werden genomen om het passief roken te beperken: rookverbod op school, het werk, openbare plaatsen… Dit is niet om de rokers te pesten maar vooral om de niet-rokers te beschermen.

21 Nadelen van tabak Daar de toxische stoffen in de bloedbaan terecht komen, kunnen ze verschillende organen aantasten.

22 23 ziekten ten gevolge van tabak
MOND en KEEL • Kanker HERSENEN • CVA HART • kransslagader vernauwing LARYNX & TRACHEA • kanker • ontsteking (laryngitis) SLOKDARM & MAAG • kanker • zweren LONG • kanker • emfyseem • COPD (chronische bronchitis) UTERUS & EIERSTOK • onvruchtbaarheid • abortus • vertraagde groei • vroegtijdige menopauze • baarmoederhalskanker PANCREAS • kanker URINAIRE TRACTUS • nierkanker • blaaskanker TESTIKEL • verminderde vruchtbaarheid impotentie BOT • botontkalking PERIFERE SLAGADERS • arteritis van de ledematen HUID • grijze, matte teint

23 De stille dood 50% van de personen die roken sterven aan een ziekte die een gevolg is van dit roken. Een delicaat moment, daar de leerlingen dit vaak zullen associëren met een rokend familielid. Benadruk vooral dat de schadelijke effecten slechts langzaam ontstaan en dat de voordelen van de rookstop zich ook geleidelijk laten voelen, met andere woorden dat het nooit te laat is om te stoppen met roken.

24 Jaarlijks aantal doden in België door tabak
personen 20000 Na het benadrukken van het aantal doden tgv tabak en roken moet men de cijfers nuanceren. Tgv het verkeer en HIV sterft men jonger. Drugs en alkohol vormen een toxische coctail verantwoordelijk voor een belangrijk aantal weekend doden. 4000 1500 150 250

25 Tabak en Cannabis Cannabis = wekt veel interesse bij de wat ouderen.
Wijs op de gelijkenissen tabak en cannabis: allebei het roken van gedroogde plantenbladeren. Volg de huidige politieke ontwikkelingen: gedoogbeleid, bezoek van de Minister aan Maastricht, ea… de leerlingen kunnen uw mening hierover vragen.

26 Cannabis Toenemend gebruik (Groot-Brittanië 2001 : 29% van de jongens en 25% van de meisjes tussen14-15 jaar hebben het geprobeerd) 4000 chemische substanties (vaak identiek aan tabak) Diepere inhalatie dan bij tabak Ziekten van de geest, het hart (plotse dood, hartinfarct) en de longen (chronische bronchitis, emfyseem en voorlopers van kanker) Benadruk dat cannabis op zichzelf tot dezelfde problemen aanleiding geeft als tabak. Cannabis kan aanleiding geven tot afhankelijkheid, vooral het problematische cannabis gebruik.

27 DUS : NOOIT DE EERSTE SIGARET
Titeuf is een populair figuurtje bij onze franstalige landgenoten.

28 Dus: Stop de sigaret 0800 111 00 (gratis) 070 227 227
De tabak stop lijn (gratis nummer) kan voor sommigen interessant zijn. In sommige klassen kunnen er reeds vragen zijn over actieve rookstop…

29 Niet roken, mijn vrijheid


Download ppt "Dr. Wim Vanroelen Dienst longziekten, allergieën A.Z. Nikolaas"

Verwante presentaties


Ads door Google