De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Heel gewoon maar toch anders.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Heel gewoon maar toch anders."— Transcript van de presentatie:

1 Heel gewoon maar toch anders.
DIT BEN IK Heel gewoon maar toch anders.

2 Dit zijn mijn hobby’s

3 Toch ben ik anders. Ik heb namelijk PDD-NOS
Toch ben ik anders. Ik heb namelijk PDD-NOS. PDD-NOS is een vorm van Autisme.

4 Wat is Autisme? Autisme is een aangeboren stoornis. Je kunt het niet aan de buitenkant zien. Het zit in je hersenen. Je hersenen hebben drie functies: Ontvangen van informatie door zintuigen Verwerken van die informatie Verzenden naar de hersenen om vervolgens iets te doen (gedrag, dat wat je doet) Bij mensen met Autisme gaat het verwerken niet altijd goed.

5 Bij PDD-NOS hebben mensen problemen met:
Het omgaan met anderen Het goed kunnen praten en overleggen Het begrijpen van gevoelens van anderen Het vinden van de weg(in gebouwen) Het lezen en begrijpen van boeken Het gebruik van een agenda

6 Teveel prikkels kan leiden tot
Chaos in je hoofd. (Hier komt nog een plaatje.)

7 Opgeruimd staat netjes.
Hersenen van iemand zonder Autisme. Hersenen van iemand met Autisme

8 Hoe ontstaat Autisme Niemand weet precies hoe Autisme ontstaat. Er is veel onderzoek naar gedaan. Tot nu toe is er nog geen oorzaak gevonden die bij alle mensen met Autisme voorkomt. Mensen met Autisme kunnen er helemaal niets aan doen dat ze autisme hebben. En hun ouders ook niet.

9 Klassiek autisme PDD-NOS Syndroom van Heller
Stoornis van Asperger RETT Als je ‘klassiek’ autisme hebt, dan heb je moeite in de omgang met anderen, dan is je taal en spreken anders en je hebt bijzonder gedrag. Deze drie samen wordt ook wel de (autistische) triade genoemd. Als je PDD-NOS hebt, heb je kenmerken van klassiek autisme, maar je hebt ze niet allemaal. Als je het Stoornis van Asperger hebt, heb je een vorm van autisme en ben je heel erg slim.  Hans Asperger is de man die deze vorm van autisme ontdekt heeft. Naar hem is het Stoornis van Asperger genoemd. Als je het syndroom van Heller hebt, heb je een hele zeldzame vorm van autisme. Het komt voor bij ongeveer 1 op de kinderen. De belangrijkste kenmerken zijn moeite met taal, moeite in de omgang met anderen en moeite met bewegen zoals gymnastiek.  Het syndroom van Rett is een aangeboren stoornis die bijna alleen bij meisjes voorkomt. De stoornis is heel zeldzaam. In Nederland ongeveer tien nieuwe gevallen per jaar.

10 Autisme: ziekte of beperking?
Door de stoornis begrijpen mensen met Autisme de wereld niet zo goed als mensen zonder Autisme. “ik begrijp de wereld niet, de wereld begrijpt mij niet” Mensen met Autisme kunnen sommige dingen minder goed dan andere mensen en sommige situaties zijn voor hen lastiger dan voor andere mensen. Daarom is Autisme een beperking.

11 Is Autisme te genezen?? Autisme is niet te genezen. Er zijn ook geen medicijnen die Autisme genezen. Wel zijn er medicijnen waar mensen met autisme rustiger van worden. Autisme heb je voor de rest van je leven. Het is NIET besmettelijk. Je kunt wel leren om goed om te gaan met Autisme!!

12 Positieve eigenschappen van Autisme
Creatief Oog voor kleine dingen Eerlijk Perfectionistisch Goed luisteren naar regels Gericht op feiten

13 Wat is belangrijk bij Autisme?
Iemand met Autisme heeft duidelijkheid nodig. Daarom is het belangrijk vooraf te weten: Wat gaat er gebeuren? Wanneer gaat het gebeuren? Waar gaat het gebeuren? Hoe gaan we het doen? Wie zijn daarbij? Alles moet zoveel mogelijk voorspelbaar zijn. Onverwachte dingen moet je zoveel mogelijk proberen te voorkomen

14 Zo werkt PDD-NOS bij mij(1)
1. DUIDELIJKHEID: Ik wil graag van te voren weten: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Als de afspraken anders verlopen word ik boos. 2. HOE IK DINGEN DOE: Ik doe dingen graag op mijn manier. Wanneer anderen zich er mee bemoeien word ik boos.

15 Zo werkt PDD-NOS bij mij (2)
3. GEVOELENS Als ik een gevoel heb snap ik zelf niet altijd hoe dat komt. Als iets niet zo gaat als ik wil, word ik boos. Als er op school iets vervelends gebeurt, word ik chagrijnig. 4.OMGAAN MET ANDEREN Ik vind het belangrijk om te doen wat ik wil. Ik vind het moeilijk om naar anderen te luisteren. Ik snap anderen niet altijd en anderen snappen mij niet altijd.

16 Omgaan met PDD-NOS

17 Emoties Kinderen met PDD-NOS hebben moeite om hun emoties op een juiste manier te laten zien. Een beetje angst kan omslaan in totale paniek. Kleine ergernissen kunnen leiden tot hele grote woede-uitbarstingen. Zo’n woede-uitbarsting is natuurlijk heel erg vervelend voor mijn omgeving, maar het is voor mijzelf nog veel vervelender. Wanneer ik vroeger bijvoorbeeld een schram op mijn knie had, kon ik zo hard dat mensen dachten dat ik mijn been gebroken had.

18

19 Bij kriebels in mijn buik en dat rare gevoel in mijn gezicht kan ik:
Tot tien tellen Een time-out nemen (bv naar mijn kamer of naar mijn konijn) In de rusthouding gaan zitten

20 Wie helpt mij hierbij?

21 Weetjes over Autisme Autisme komt van het Griekse woord autos en betekent zelf. Autisme is ontdekt in 1943 door de Amerikaanse psychiater Leo Kanner Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer mensen - heeft een vorm van Autisme. Jongens hebben vier keer zo vaak Autisme dan meisjes Honden en paarden voelen Autisme heel goed aan

22 Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3aStVzuksGg


Download ppt "Heel gewoon maar toch anders."

Verwante presentaties


Ads door Google