De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Systeem Back-up Bedenkingen over de soorten back-up. Naar waar kunnen we een back-up maken. Hoe maken we een systeem back-up en waarom op die manier. Back-up.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Systeem Back-up Bedenkingen over de soorten back-up. Naar waar kunnen we een back-up maken. Hoe maken we een systeem back-up en waarom op die manier. Back-up."— Transcript van de presentatie:

1 Systeem Back-up Bedenkingen over de soorten back-up. Naar waar kunnen we een back-up maken. Hoe maken we een systeem back-up en waarom op die manier. Back-up maken met Acronis True Image. Back-up maken met Windows back-up. Deze heeft geen back-up gemaakt

2 Bedenkingen over de soorten back-up Er zijn grofweg 3 soorten back-up Data en dit eenmalig (een stand op een bepaald tijdstip) of incrementeel waarbij wijzigingen worden toegevoegd. Systeem back-up, enkel van het operating systeem of met alle toegevoegde programma’s. Ook dit kan incrementeel zijn. Combinatie van de 2 waarbij alles in een back-up zit.

3 data back-up Dit is de meest belangrijke back-up die er is. Het operating systeem is altijd terug te herstellen, al is het vanaf nul door alles terug te installeren. Je eigen data, foto’s en film zijn niet opnieuw te maken en moeten dus met zorg worden behandeld. 2 of 3 koppies van deze data is dus niet overdreven. Publieke data waar je een eigen koppie van hebt zoals muziek, film, lectuur enz. is minder belangrijk aangezien dit meestal is terug te vinden bij vrienden en gewoon op het internet. Maar een eigen kopie van je verzameling is altijd nuttig. https://www.schoonepc.nl/instal/backup.html

4 Systeem back-up + data Aangezien op de meeste computers de data en het systeem op de C: schijf staan wordt dit veel samen in de back-up gedaan. We hebben op deze manier een grote back-up waar alles in zit, maar het is niet de meest ideale oplossing. Maar het is eigen aan de manier waarop pc’s kant en klaar worden verkocht, en de gebruiker die aan de indeling niets kan of durft te wijzigen.

5 Systeem back-up (deze gaan we verder op in) Als ons systeem aan onze wensen voldoet en we willen af en toe wat experimenteren, dan is een systeem back-up aan te raden. Om vlot en goed een systeem back-up te kunnen maken en te onderhouden is het aan te raden om eigen data te scheiden van het operating systeem. Dus liefst op een andere schijf of minstens op een andere partitie. Dit is de enigste manier om vlot een systeem te kunnen terug zetten. Hoe dit kan worden gedaan http://www.fgpc.be/documenten.html of hier. Dit is een uitgebreide handleiding om eigen data op een andere partitie of schijf te plaatsen… een aanrader om te lezen en ook om te doen. (gevonden bij een andere computerclub, dus alle credit voor dit artikel gaat naar hen toe)http://www.fgpc.be/documenten.htmlhier. https://www.schoonepc.nl/instal/persoonlijke_mappen_en_bestanden_verplaatsen.html

6 Data te verplaatsen naar een andere schijf Na verplaatsen naar een andere schijf staan deze directories op de D:\ (in dit geval) Voor OneDrive en eventueel Google Drive te verplaatsen, lees ditlees dit Indien kan men ook nog Dropbox en iDrive en wat er verder nog op de C:\ aanwezig is verplaatsen. Via een welgemikte google zoekopdracht is wel te vinden hoe dit moet.

7 Systeem back-up vervolg Als we data en systeem hebben gescheiden dan is het tijd om eerst het systeem te kuisen en op orde te zetten Verwijder niet gebruikte programma’s via Configuratiescherm\Programma's\Programma's en onderdelen Opkuisen van tijdelijke bestanden via Windows_Systeembeheer\Schijfopruiming zie ook Opkuisen van een vervuilde PC door CharlyOpkuisen van een vervuilde PC door Charly en Verwijderen van rommel op uw PC.Verwijderen van rommel op uw PC. en Combofix, superantispyware en Privazer.Combofix, superantispyware en Privazer. Of Ccleaner https://www.ccleaner.com om er maar een paar te noemen.https://www.ccleaner.com Nu we een systeem hebben wat bevat wat we willen en ook proper staat, dan is nu de tijd aangebroken om te denken aan een back-up

8 Naar waar kunnen we een back-up maken Een nieuwe pc is meestal geleverd met 1 harde schijf waar een C: partitie op staat voor het systeem en een recovery partitie D: Deze bevat meestal het systeem in de oorspronkelijke staat zoals geleverd door de fabrikant. Voor de fabrikant is dit perfect, maar voor de gebruiker is dit goed maar met enkele opmerkingen De back-up staat op de zelfde harde schijf…. Dus schijf defect.. Alles weg Dit is een back-up om terug te gaan naar de fabriekstoestand, dus geen eigen programma’s. Soms is er een optie om eigen data op de C: te behouden, maar dikwijls ben je de eigen data kwijt als er geen back-up van bestaat.

9 Naar waar kunnen we een back-up maken Naar de cloud. (meestal met abonnement) Fabrikanten zoals Acronis bieden een cloud service aan om te back-uppen Mooi, maar je data is in handen van een ander, dus cloud weg… kopie weg. 2 e interne of externe harde schijf. Dit is eigenlijk de beste optie, aangezien de hoeveelheid data tegenwoordig zo groot is dat back-up naar DVD (en zeker CD) geen optie meer is. Voldoende grote USB stick kan ook, als de hoeveelheid data beperkt is Netwerk server, maar dit valt eigenlijk onder de noemer van externe harde schijf.

10 Belangrijke regel Voor zeer belangrijke back-up’s, wordt er in de industrie als regel genomen dat deze Regelmatig moeten worden genomen. Bewaard worden in een ander gebouw op voldoende afstand, zodat een grote brand of andere catastrofe kan worden overleeft. Voor een privé back-up is dit natuurlijk wat ver gezocht, maar een copy van je belangrijke foto’s bij je kinderen thuis bewaren….. Het is het overwegen waard. http://online-backup.welke-kiezen-kopen.nl/gouden-regels-backup.php http://backup.uwpc.info

11 Hoe maken we een systeem back-up Dit lijkt misschien een domme vraag, maar is het niet. Een systeem back-up maken van een systeem dat werkt is zo iets als een band vervangen van een auto op de autostrade aan 100km/h. Niet zo evident dus. Als het systeem in rust moet zijn, dan komen we al vlug uit op een boot cd/dvd Toegang tot een harde schijf bij systeemcrash. Dus een boot cd met eigen mini operating systeem en back-up programma. Om hiermee te werken mogen we niet vergeten om eerst onze BIOS/UEFI zodanig in te stellen dat er kan worden geboot van een cd/dvd. Indien we met een UEFI pc zitten, niet vergeten dat onze boot cd UEFI compatibel moet zijn. Dus het volgende artikel eens herlezen kan geen kwaad. Van BIOS naar UEFI, een zegening of een vloek.

12 Back-up maken… met wat Windows heeft een eigen back-up programma Voordeel: zit in windows en kost dus niets extras. Systeem\Configuratiescherm\Back-up maken en terugzetten Of Instellingen Bijwerken en beveiliging Back-up Ook hier kan er met een boot cd gewerkt worden (via Een systeemherstelschijf maken) (Windows 7) Gratis software om back-ups te maken. http://www.gratissoftware.nu/gratis-backup-software.php Hier zit vast wel iets tussen dat voldoet aan onze eisen, en de werking is meestal ongeveer hetzelfde Nadeel, de meeste van deze programma’s zijn geschikt voor data back-up, en niet echt voor systeem back-up. Veel van deze programma’s kunnen wel op een boot cd geplaats worden, maar niet iedereen kan deze klus zelf klaren.

13 Back-up maken met Acronis True Image http://www.acronis.com/en-eu/ Dit is een commercieel programma, maar bied wel alle mogelijkheden die nodig zijn. Na installatie heb je een back-up programma wat de mogelijkheid bied om een boot cd met back-up programma te genereren. Voor hetgeen we nu bespreken (een systeem back-up) voldoet In principe de boot cd om te back-uppen en te restoren, en hebben we het geïnstalleerde programma niet meer nodig. Dit blijft natuurlijk wel bruikbaar voor een data back-up. Dit programma biedt zowat alles wat er voor back-uppen te bedenken valt.

14 Boot cd met TrueImage Standaard wordt door het geïnstalleerde TrueImage een boot cd gemaakt gebaseerd op Linux, maar voor de gebruiker zal dit worst wezen. Dit is voor de meeste gevallen een perfecte oplossing. Het is ook goed om te zorgen dat het een 32bit versie is, om op alle (oud en nieuwere) pc’s te kunnen gebruiken. Indien men zeker is dat alle te back-uppen toestellen 64 bit zijn, dan speelt dat verder geen rol. Op de site en in de handleiding van Acronis beschrijft men dat de mogelijkheid bestaat om een boot cd te maken op basis van WinPE met de Acronis WinPE ISO Builder. Hiermee wordt dan een boot cd gemaakt op basis van windows i.p.v. Linux. Maar dit gaat voor de gewone gebruiker een beetje te ver en is ook niet echt nodig.

15 Back-up maken De eerste belangrijke functie is het maken van een systeem back-up in rust. We kiezen eerst de partities die in aanmerking komen. Dit is meestal de C:\ partitie (waar dus windows op staat) En 2 of 3 kleine partities met UEFI/BIOS data en systeem recovery data. In de meeste gevallen +/- 100 Mb en 500Mb (en 1 giga groot). De 100 Mb is de boot partitie en bevat de nodige UEFI/Bios zaken en schakelt door naar de C:\ partitie om windows op te starten. De 500 MB partitie bevat de Winre.wim of de windows recovery software. Voor meer info zie https://technet.microsoft.com/nl-be/library/dd744280(v=ws.10).aspx https://technet.microsoft.com/nl-be/library/dd744280(v=ws.10).aspx Indien aanwezig (enkel bij UEFI) bevat de 1 giga partitie o.a. de Boot.WIM file. Voor meer info hierover zie https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn594399.aspx https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn594399.aspx Normaal wijzigen deze partities niet, maar mocht een virus hier toch zijn weg in vinden, dan is back-up niet slecht Indien deze partities niet aanwezig zijn, dan staan deze files gewoon ergens op de C:\ en zitten ze automatisch in een systeem back-up.

16 Boot cd Acronis opstarten Zorg dat in de BIOS de opstart volgorde juist is En dat bij UEFI ook alles juist staat Van BIOS naar UEFI, een zegening of een vloek. De boot cd start op (dit duurt redelijk lang) en het back-up programma wordt automatisch gestart. Het verdere verloop wijst zichzelf verder uit en is zeer uitgebreid beschreven in de handleiding van Acronis TrueImage, dus hier enkel een korte impressie. We beginnen met het nemen van een back-up Let op de vermelding dat de drive namen anders kunnen zijn dan onder windows.

17 Back-up met Acronis TrueImage We willen een systeem back-up, dus kiezen we hier… Hier gaan we dus een systeem back-up maken van een systeem dat volledig in rust is.

18 Back-up met Acronis TrueImage Deze computer heeft enkel de opstart partitie en de C:\ partitie ( hier als E aangeduid )

19 Back-up met Acronis TrueImage Nu kunnen we kiezen om een nieuwe back-up te maken, of een bestaande te updaten. Hier moeten we dan de plaats en back- up naam ingeven

20 Back-up met Acronis TrueImage We krijgen nog eerst een overzicht van onze keuze, met de kans om ons te bedenken

21 Back-up met Acronis TrueImage En we zijn begonnen. De back-up wordt in 1 grote container file geplaatst. Hoe deze back-up in meerdere kleine container files (DVD formaat) gemaakt kan worden, zie de handleiding. Als de back-up klaar is krijgen we deze melding.

22 Back-up terug zetten met Acronis TrueImage Als we de back-up willen restoren, dan kiezen we Recovery en duiden we de gewenste back- up aan. Dit wijst zich verder zelf aan.

23 Back-Up met back-up van windows Systeem\Configuratiescherm\Back-up maken en terugzetten Maken systeemkopie Aan het einde van het Maken van de back-up wordt er automatisch gevraagd om een systeemschijf te maken. Anders klik hier Met Windows back-up wordt een Systeemback-up gemaakt van een Systeem in werking. Ik veronderstel dat ze bij microsoft weten hoe ze dat moeten doen, Het is denk ik minder ideaal als van een systeem in rust. Het terug plaatsen van de back-up gebeurd via de boot cd (Systeemherstelschijf) Het is aan te raden deze schijf te maken, want er kan veel meer mee dan enkel de back-up terug zetten. Meer informatie…. https://www.schoonepc.nl/optim/backup.htmlhttps://www.schoonepc.nl/optim/backup.html https://arjanlobbezoo.nl/windows-10-systeemherstel-schijf-maken/ OPM: een systeemherstelschijf werkt enkel op de pc vanwaar hij is gemaakt…..

24 Back-Up met back-up van windows Eerst kunnen we kiezen van welke partitie we een back-up willen maken. We zien hier dat de 2 kleine partities ook worden meegenomen in de back-up. En natuurlijk de C:\ partitie

25 Back-Up met back-up van windows Na bevestiging van de keuze wordt de back-up gestart. In dit geval zien we op de D:\ schijf een back-up directory met daarin een aantal files die de back-up bevatten. Bij de meeste andere back-up programma’s zitten deze files opgeborgen in een container file, wat een mooiere oplossing is.

26 Back-Up terugzetten met windows herstelschijf OPM: Deze herstelschijf is gelinkt aan de pc waarop hij gemaakt is. Je kan dus GEEN schijf van een andere pc gebruiken. Waarom ???????? Dus maak deze schijf op voorhand, terwijl er nog geen problemen zijn. We booten de pc op met de herstelschijf en moeten eerst de taal kiezen

27 Back-Up terugzetten met windows herstelschijf Dan welk keyboard we willen gebruiken. Eenmaal gekozen kan niet meer worden gewijzigd. (enkel door heropstarten)

28 Back-Up terugzetten met windows herstelschijf Aangezien we een back-up willen terug zetten, zal er wel ergens een probleem zijn, dus kiezen we probleem oplossen

29 Back-Up terugzetten met windows herstelschijf Geavanceerde opties.

30 Back-Up terugzetten met windows herstelschijf Herstellen met installatiekopie Kies het besturingssysteem En start het back-up programma OPM: via de andere knoppen zijn er nog allerhande bewerkingen mogelijk, maar die vallen buiten het bestek van deze uitleg.

31 Back-Up terugzetten met windows herstelschijf Nu kunnen we kiezen welke back-up we willen terug zetten Afhankelijk van het systeem en back-up’s krijgen we nu een aantal windows met keuze mogelijkheden, waarna de back-up begint met herstellen van het systeem

32 Dus begin er aan Of het is vroeg of laat van dit. F**ck


Download ppt "Systeem Back-up Bedenkingen over de soorten back-up. Naar waar kunnen we een back-up maken. Hoe maken we een systeem back-up en waarom op die manier. Back-up."

Verwante presentaties


Ads door Google