De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een voorbeeld Een alleenstaande jongere zegt in een pastoraal gesprek: Ik ben vastgelopen. Ik zeg eerlijk dat ik homo ben. Overal word ik echter beoordeeld.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een voorbeeld Een alleenstaande jongere zegt in een pastoraal gesprek: Ik ben vastgelopen. Ik zeg eerlijk dat ik homo ben. Overal word ik echter beoordeeld."— Transcript van de presentatie:

1

2 Een voorbeeld Een alleenstaande jongere zegt in een pastoraal gesprek: Ik ben vastgelopen. Ik zeg eerlijk dat ik homo ben. Overal word ik echter beoordeeld als homo. Dat maakt me onzeker. Ik durf niet meer naar mijn werk. In de kerk voel ik mij (ook) veroordeeld, zelfs als mensen zeggen: ‘We houden ook van jou’. Ik hoor erbij en toch ook weer niet. Vraag: wat moet de spits worden van de pastorale begeleiding?

3 Vragen Er wordt soms in de kerkdienst gebeden voor homo’s. Is dat helpend of juist stigmatiserend? Een homo staat op het tweetal voor ouderling. Gaat u op hem stemmen? Waarom wel of niet? U trekt op met een vrijgezelle vrouw uit de gemeente. Praat u wel eens over seksualiteit? Waarom (niet)? Mag dat: een jonge lesbische vrouw als clubleidster van meisjes in uw gemeente?

4 Genieten van Gods gave Seksualiteit is een gave van God. Ook de verschillende beleving ervan door mannen en vrouwen is dat. Genieten van seksualiteit mag(Hooglied, Spreuken 5) Je relatie met God hoeft dus geen tegenstelling te zijn van seksualiteit, integendeel (Ef. 5:31-33).

5 Mag alles? In historische volgorde: Heidenen over seksualiteit: alles wat kan, mag Jodendom/ bijbel: niet alles wat kan, mag RKK: niets mag (maar alleen geestelijken kunnen dat opbrengen) Reformatie: niet alles wat kan, mag Moderne tijd: alles wat kan, mag (mits vrijwillig) We lijken dus terug bij af.

6 Wat mag dan niet van de bijbel? Verkeerde begéérten (1 Joh. 2:16) Daaruit voortkomend verkeerd gedrag: overspel, hoerenbezoek, bestialiteit, pedofilie, incest, homofilie Actueel aangevuld: seksuele verslavingen (porno, masturbatie) Seksualiteit is voor in het huwelijk tussen man en vrouw, die een publieke trouwbelofte gedaan hebben

7 Kunnen we de bijbel zomaar toepassen? Kijk uit voor selectief lezen en toepassen (vgl. met echtscheiding). Dat is altijd een verborgen gevaar in de orthodoxie. Kijk ook uit voor de menselijke autonomie als uitlegprincipe. Dat is een openlijk gevaar in de moderne christenheid. Probeer recht te doen aan de héle Schrift en in de toepassing daarvan ook aan homo’s

8 Kunnen we de bijbel zomaar toepassen? Kiezen we voor gehoorzaamheid aan de letter of sluiten we aan bij de bevrijdende beweging die in de bijbel in gang gezet is? Onze cultuur is écht anders dan toen (huwelijk is een individuele romantische beslissing, man-vrouw rol is vervaagd, kinderen krijgen is geen doel meer)

9 Vier visies van christenen 1. Seksualiteit is voor man/vrouw. God verbiedt homoseksualiteit. ‘Alles’ ervan is zondig. Doen én denken én voelen is fout. Laten homo’s proberen hetero te worden, sóms lukt dat. 2. Homoseksueel gedrág is fout. Homoseksuele gevoelens zijn een teken van gebrokenheid en moeten we accepteren. Advies aan homo’s: blijf vrijgezel.

10 Vier visies 3. Homoseksualiteit is niet bedoeld door God. Maar God is liefde. Dus homo’s mogen ook in liefde en trouw samenleven. Nette homoseksualiteit is goed, perverse niet (vgl met heteroseksualiteit) 4. Homoseksualiteit is een gave van onze creatieve Schepper! Geef homo’s daarom alle vrijheid. Er is niks mis met homoseksualiteit. We mogen homo’s niet bevoogden. (We vallen hetero’s ook niet lastig met vragen over hun seksuele leven.)

11 Geen angst voor homoseksualiteit In de kerk mogen homo’s niet genegeerd worden en stilzwijgend ‘afgeserveerd’ worden. In Christus is noch….. Iemand IS mens en HEEFT bepaalde seksuele gevoelens. Homo’s zijn gewoon onze broeders en zusters

12 Vriendschap Iedereen heeft behoefte aan vriendschap, homo’s en hetero’s. Iedere vriendschap kan ontsporen. Ieder is geroepen om ook in vriendschappen Christus na te volgen. Is een homovriendschap tussen twee alleenstaanden dan zo anders dan een heterovriendschap?

13 Grenzen Homo’s moeten zich net als hetero’s in hun vriendschappen aan Gods geboden houden. Laten we niemand (homo’s noch hetero’s) de maat nemen over hoe ze hun vriendschap precies invullen. Het huwelijk is alleen voor man en vrouw. Kinderen krijgen ook. (Als we het man-vrouw huwelijk niet eren, is elke relatie die gebaseerd is op gevoelens toegestaan.)

14 Kerk en samenleving In de samenleving gelden andere regels dan in de kerk. Een kerk mag haar eigen regels handhaven, mits ze duidelijk communiceert. Een christelijke ambtenaar kan een derde huwelijk van een overspelige man sluiten. Of van een stel dat samenwoonde. Waarom dan niet een homohuwelijk? Hij moet ook een kind van een homostel inschrijven. Kerken en plaatselijke gemeentes denken nog steeds verschillend over het homovraagstuk.

15 Alleen zijn is niet goed Gen. 2, Pred. 4. Alleen zijn is moeilijk voor veel ongehuwden / niet meer gehuwden. In orthodoxe gemeentes hebben alleenstaande homo’s het extra zwaar en verdienen ze steun (als ze dat willen). Laten we investeren in hartelijke verbondenheid tussen homo’s, hetero’s, gehuwden en ongehuwden / niet meer gehuwden. Juist binnen de gemeente!

16 Vragen Hoe komt het dat vrij veel homo’s de behoudende kerken verlaten? Geldt dat ook voor uw gemeente? Wat heeft uw gemeente (vanaf nu…) homo’s te bieden?

17 Het voorbeeld van dia 1 afmaken Pastorale spits: Je bent mens, je bent geen homo. Bekijk niet alles en allen vanuit je bril van homoseksualiteit en lees geen gedachten. Accepteer je homoseksualiteit. Hoe je omgaat met je homoseksualiteit moet je ontdekken, biddend, lezend in de bijbel, in de navolging van Christus. Wij denken en bidden en lezen met je mee.


Download ppt "Een voorbeeld Een alleenstaande jongere zegt in een pastoraal gesprek: Ik ben vastgelopen. Ik zeg eerlijk dat ik homo ben. Overal word ik echter beoordeeld."

Verwante presentaties


Ads door Google