De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beste leerling, Dit digitale handboek helpt je bij de voorbereiding van je buitenlandstage. Er staat een hoop handige informatie in. Zorg dus dat je dit.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beste leerling, Dit digitale handboek helpt je bij de voorbereiding van je buitenlandstage. Er staat een hoop handige informatie in. Zorg dus dat je dit."— Transcript van de presentatie:

1 Beste leerling, Dit digitale handboek helpt je bij de voorbereiding van je buitenlandstage. Er staat een hoop handige informatie in. Zorg dus dat je dit handboek altijd bij de hand hebt, ook tijdens en bij de afronding van je stage. Als je een vraag hebt, stuur die dan naar bureaubuitenland@groenhorst.nl.bureaubuitenland@groenhorst.nl Je kunt ook altijd bellen: 088 020 61 20. Veel plezier in het buitenland! Evelien van Dijk, Jan Gundelach, Kerry van der Kloos Beste leerling, Dit digitale handboek helpt je bij de voorbereiding van je buitenlandstage. Er staat een hoop handige informatie in. Zorg dus dat je dit handboek altijd bij de hand hebt, ook tijdens en bij de afronding van je stage. Als je een vraag hebt, stuur die dan naar bureaubuitenland@groenhorst.nl.bureaubuitenland@groenhorst.nl Je kunt ook altijd bellen: 088 020 61 20. Veel plezier in het buitenland! Evelien van Dijk, Jan Gundelach, Kerry van der Kloos Handboek Buitenlandstage Versie 4 maart 2013 Handboek Buitenlandstage Versie 4 maart 2013 Als je het handboek wilt sluiten, klik je op Escape.

2 Een stage in Europa Een stage in Europa Leonardo Subsidie Leonardo Subsidie OV Kaart Begeleiding Een stage adres Een stage adres Verzekering Een vlucht boeken Een vlucht boeken Heimwee Bonnenboekje Checklist De Praktijk Overeenkomst De Praktijk Overeenkomst Gezondheid AEQUOR Inleveren Studie Financiering Studie Financiering Goedkoop bellen Goedkoop bellen Vertalingen Win een prijs!

3 Een stage in Europa Tijdens je opleiding kun je eenmalig gebruik maken van een Leonardo Subsidie voor een stage binnen Europa. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een stage in één van de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Groot Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Turkije, Tsjechië, IJsland en Zweden. Een stage in Europa Tijdens je opleiding kun je eenmalig gebruik maken van een Leonardo Subsidie voor een stage binnen Europa. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een stage in één van de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Groot Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Turkije, Tsjechië, IJsland en Zweden.

4 Subsidie Het geldbedrag dat je krijgt is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat en de lengte van je stage. Eerst maak je een begroting en nadat deze is goedgekeurd, krijg je een voorschot op je rekening. De rest van het geld wordt uitbetaald na afloop van je stage. Ook betalen wij je stage verzekering voor deze periode. Je krijgt eenmalig een subsidie als: De stage in een Europees land plaatsvindt. De stageperiode minimaal 3 en maximaal 26 weken is. Als je de stage afbreekt of als je niet voldoet aan je verplichtingen, moet het ontvangen geld plus de verzekeringspremie worden terugbetaald aan Bureau Buitenland. Subsidie Het geldbedrag dat je krijgt is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat en de lengte van je stage. Eerst maak je een begroting en nadat deze is goedgekeurd, krijg je een voorschot op je rekening. De rest van het geld wordt uitbetaald na afloop van je stage. Ook betalen wij je stage verzekering voor deze periode. Je krijgt eenmalig een subsidie als: De stage in een Europees land plaatsvindt. De stageperiode minimaal 3 en maximaal 26 weken is. Als je de stage afbreekt of als je niet voldoet aan je verplichtingen, moet het ontvangen geld plus de verzekeringspremie worden terugbetaald aan Bureau Buitenland. Let op! We adviseren om minimaal 5 weken op stage te gaan. Stagebieders zijn niet geinteresseerd in kortere plaatsingen. Een uitzondering vormen de schapenstages. Let op! We adviseren om minimaal 5 weken op stage te gaan. Stagebieders zijn niet geinteresseerd in kortere plaatsingen. Een uitzondering vormen de schapenstages.

5 Verzekering Bureau Buitenland regelt een speciale stageverzekering voor jou. Als je hier klikt, vind je een overzicht van de dekking. Je krijgt een digitale verzekeringskaart via de mail. Houd die altijd bij de hand. In geval van schade, moet je zelf contact opnemen met de verzekeraar IPS-Lippmann.hierIPS-Lippmann Let op! Dit verhaal geldt alleen als je stage loopt met Europese subsidie. In alle andere gevallen moet je zelf je verzekering regelen. Dit kun je het beste doen via IPS-Lippmann. Verzekering Bureau Buitenland regelt een speciale stageverzekering voor jou. Als je hier klikt, vind je een overzicht van de dekking. Je krijgt een digitale verzekeringskaart via de mail. Houd die altijd bij de hand. In geval van schade, moet je zelf contact opnemen met de verzekeraar IPS-Lippmann.hierIPS-Lippmann Let op! Dit verhaal geldt alleen als je stage loopt met Europese subsidie. In alle andere gevallen moet je zelf je verzekering regelen. Dit kun je het beste doen via IPS-Lippmann.

6 OV-kaart Tijdens je stage in het buitenland kun je geld terug krijgen voor je OV-kaart. Je moet dan een formulier invullen, dat vervolgend ondertekend wordt door de schooladministratie. Meer informatie vind je op deze website van de 'Duo-IB groep'. website OV-kaart Tijdens je stage in het buitenland kun je geld terug krijgen voor je OV-kaart. Je moet dan een formulier invullen, dat vervolgend ondertekend wordt door de schooladministratie. Meer informatie vind je op deze website van de 'Duo-IB groep'. website

7 Studiefinanciering Tijdens je stage heb je gewoon recht op studiefinanciering. Als je bij je ouders woont, zou je voor deze periode een beurs voor uitwonenden kunnen aanvragen. Doe dit wel op tijd (via de IB-groep).IB-groep Studiefinanciering Tijdens je stage heb je gewoon recht op studiefinanciering. Als je bij je ouders woont, zou je voor deze periode een beurs voor uitwonenden kunnen aanvragen. Doe dit wel op tijd (via de IB-groep).IB-groep

8 Een stage adres Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stage adres. Het internet kan je hierbij helpen maar ook de stage coördinator zal waarschijnlijk over een lijst met adressen beschikken. Hieronder vind je een paar websites die handig kunnen zijn: Stichting Uitwisseling CAEP Educational Programmes Experience International Projects Abroad Een stage adres Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stage adres. Het internet kan je hierbij helpen maar ook de stage coördinator zal waarschijnlijk over een lijst met adressen beschikken. Hieronder vind je een paar websites die handig kunnen zijn: Stichting Uitwisseling CAEP Educational Programmes Experience International Projects Abroad

9 Begeleiding Je kunt pas op buitenlandstage als je mentor daar van op de hoogte is en toestemming gegeven heeft. Hij zal dit altijd doen in overleg met de stage coördinator. Tijdens de stage wordt je – op afstand – begeleid door iemand van jouw locatie. Dit kan je mentor zijn of de stage coördinator. Begeleiding Je kunt pas op buitenlandstage als je mentor daar van op de hoogte is en toestemming gegeven heeft. Hij zal dit altijd doen in overleg met de stage coördinator. Tijdens de stage wordt je – op afstand – begeleid door iemand van jouw locatie. Dit kan je mentor zijn of de stage coördinator.

10 Heimwee Vroeg of laat krijgt iedereen er wel last van: heimwee. Dit is dus heel normaal. Toch zijn er wel een paar manieren om het gevoel te bestrijden: 1. Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je weg gaat. Verdiep je in de cultuur waar je in terecht komt en de gewoontes die daarbij horen. 2. Maak een website om in contact te blijven met je familie en vrienden. Je kunt bijvoorbeeld een online dagboek bijhouden (waarbenjij.nu).waarbenjij.nu 3. Bespreek je gevoelens met je stagebieder, je collega’s of je stagebegeleider in Nederland. 4. Bel niet te vaak naar huis. Eén keer per week is genoeg - de rest doe je via de mail. 5. Zorg voor ontspanning. Ga even sporten of zo. 6. Leef gezond en drink niet te veel. Alcohol kan negatieve gevoelens versterken.. Heimwee Vroeg of laat krijgt iedereen er wel last van: heimwee. Dit is dus heel normaal. Toch zijn er wel een paar manieren om het gevoel te bestrijden: 1. Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je weg gaat. Verdiep je in de cultuur waar je in terecht komt en de gewoontes die daarbij horen. 2. Maak een website om in contact te blijven met je familie en vrienden. Je kunt bijvoorbeeld een online dagboek bijhouden (waarbenjij.nu).waarbenjij.nu 3. Bespreek je gevoelens met je stagebieder, je collega’s of je stagebegeleider in Nederland. 4. Bel niet te vaak naar huis. Eén keer per week is genoeg - de rest doe je via de mail. 5. Zorg voor ontspanning. Ga even sporten of zo. 6. Leef gezond en drink niet te veel. Alcohol kan negatieve gevoelens versterken..

11 Wel declareren: Vervoer, accommodatie, levensonderhoud, culturele uitstapjes. Wel declareren: Vervoer, accommodatie, levensonderhoud, culturele uitstapjes. Bonnenboekje Als je subsidiegeld krijgt voor je stage, moet je alle uitgaven kunnen verantwoorden. Dat doe je als volgt: 1. Bewaar alle bewijsstukken en plak deze in een apart schrift (vliegticket, boardingpass, bonnetjes, enzovoort). 2. Nummer deze bewijsstukken. 3. Vul alle gegevens in in het financiële overzicht.financiële overzicht. 4. Print het overzicht uit en plak het achterin je bonnenboekje. 5. Lever het boekje in bij Bureau Buitenland. Bonnenboekje Als je subsidiegeld krijgt voor je stage, moet je alle uitgaven kunnen verantwoorden. Dat doe je als volgt: 1. Bewaar alle bewijsstukken en plak deze in een apart schrift (vliegticket, boardingpass, bonnetjes, enzovoort). 2. Nummer deze bewijsstukken. 3. Vul alle gegevens in in het financiële overzicht.financiële overzicht. 4. Print het overzicht uit en plak het achterin je bonnenboekje. 5. Lever het boekje in bij Bureau Buitenland. Niet declareren: Privé aankopen, souvenirs, een rondje in het café, enzovoort. Niet declareren: Privé aankopen, souvenirs, een rondje in het café, enzovoort.

12 De praktijkovereenkomst (POK) Net als bij andere stages moet je zorgen dat de praktijkovereenkomst ingevuld is voordat je op stage gaat. Neem de volgende stappen: Vul het CONTRACT IBPV in met je mentor. Lever het in bij Bureau Buitenland. Je ontvangt een praktijkovereenkomst (=POK). Stuur deze naar je stage bieder en laat het getekend terugsturen naar jou. Maak van deze POK (door alle partijen ondertekende POK = stage bieder, stage coördinator van onze school, jijzelf mits je 18 jaar bent, anders tekenen je ouders) een kopie. Het origineel gaat naar je mentor of stage coördinator. Lever het kopie van je POK in bij Bureau Buitenland. De praktijkovereenkomst (POK) Net als bij andere stages moet je zorgen dat de praktijkovereenkomst ingevuld is voordat je op stage gaat. Neem de volgende stappen: Vul het CONTRACT IBPV in met je mentor. Lever het in bij Bureau Buitenland. Je ontvangt een praktijkovereenkomst (=POK). Stuur deze naar je stage bieder en laat het getekend terugsturen naar jou. Maak van deze POK (door alle partijen ondertekende POK = stage bieder, stage coördinator van onze school, jijzelf mits je 18 jaar bent, anders tekenen je ouders) een kopie. Het origineel gaat naar je mentor of stage coördinator. Lever het kopie van je POK in bij Bureau Buitenland.

13 Checklist Hier Hier is een lijst met zaken die je zou moeten / kunnen meenemen. Checklist Hier Hier is een lijst met zaken die je zou moeten / kunnen meenemen.

14 Gezondheid Verdiep je in de gezondheidsrisico’s van het land waar je naar toe gaat. Is het veilig om water uit de kraan te drinken? Moet je een EHBO-setje meenemen? Via gezondopreis.nl vind je antwoorden op deze vragen. gezondopreis.nl Als het nodig is kun je je laten inenten bij de GGD. De kosten hiervoor kun je in veel gevallen terughalen bij je ziektekostenverzekering.GGD Gezondheid Verdiep je in de gezondheidsrisico’s van het land waar je naar toe gaat. Is het veilig om water uit de kraan te drinken? Moet je een EHBO-setje meenemen? Via gezondopreis.nl vind je antwoorden op deze vragen. gezondopreis.nl Als het nodig is kun je je laten inenten bij de GGD. De kosten hiervoor kun je in veel gevallen terughalen bij je ziektekostenverzekering.GGD Je kunt je ook thuis laten inenten. Klik op thuisvaccinatie.nl thuisvaccinatie.nl Je kunt je ook thuis laten inenten. Klik op thuisvaccinatie.nl thuisvaccinatie.nl

15 AEQUOR Zorg er voor dat je stage adres geregistreerd staat bij AEQUOR. Als dat niet het geval is, moet het bedrijf van tevoren een formulier invullen - dit kan online. Dit is jullie verantwoordelijkheid in samenspraak met school. Via deze links kom je bij de verschillende formulieren:AEQUOR Engels formulier Engels formulier, Duits formulierDuits formulier, Spaans formulier Frans formulier. Als je stage adres niet aangemeld wordt bij AEQUOR, kan je stage niet goedgekeurd worden. AEQUOR Zorg er voor dat je stage adres geregistreerd staat bij AEQUOR. Als dat niet het geval is, moet het bedrijf van tevoren een formulier invullen - dit kan online. Dit is jullie verantwoordelijkheid in samenspraak met school. Via deze links kom je bij de verschillende formulieren:AEQUOR Engels formulier Engels formulier, Duits formulierDuits formulier, Spaans formulier Frans formulier. Als je stage adres niet aangemeld wordt bij AEQUOR, kan je stage niet goedgekeurd worden.

16 Inleveren Wat moet je inleveren bij Bureau Buitenland? Voor de stage: - Contract IBPV, - Praktijkovereenkomst (POK), het origineel bij je mentor of stage coördinator en een kopie bij Bureau Buitenland. - Een begroting van je kosten. Na de stage: - Een enquête (Rap4LEO), - Twee compleet ingevulde en getekende Europassen, - Inzage in je bonnenboekje met daarin het financieel overzicht van al je uitgaven. Inleveren Wat moet je inleveren bij Bureau Buitenland? Voor de stage: - Contract IBPV, - Praktijkovereenkomst (POK), het origineel bij je mentor of stage coördinator en een kopie bij Bureau Buitenland. - Een begroting van je kosten. Na de stage: - Een enquête (Rap4LEO), - Twee compleet ingevulde en getekende Europassen, - Inzage in je bonnenboekje met daarin het financieel overzicht van al je uitgaven.

17 Een vlucht boeken Je kunt een vlucht boeken als alle partijen akkoord gaan met je buitenlandstage: je mentor, de stage coördinator, de stage bieder en Bureau Buitenland. De stage bieder kan je wel vertellen naar welk vliegveld je het best kunt vliegen. Als je een stage gaat doen buiten Europa, moet je zorgen dat je werkvergunning en visum geregeld zijn. Vergeet niet om prijzen te vergelijken voordat je een vlucht boekt. Een vlucht boeken Je kunt een vlucht boeken als alle partijen akkoord gaan met je buitenlandstage: je mentor, de stage coördinator, de stage bieder en Bureau Buitenland. De stage bieder kan je wel vertellen naar welk vliegveld je het best kunt vliegen. Als je een stage gaat doen buiten Europa, moet je zorgen dat je werkvergunning en visum geregeld zijn. Vergeet niet om prijzen te vergelijken voordat je een vlucht boekt. Een visum aanvragen kan eenvoudig via het Visum Buro. Visum Buro Een visum aanvragen kan eenvoudig via het Visum Buro. Visum Buro

18 Vertalingen Als je naar het buitenland gaat, moet je de stage opdrachten meenemen in het Engels, Duits, Frans of Spaans. De stage coördinator heeft deze documenten beschikbaar. Vraag er naar. Vertalingen Als je naar het buitenland gaat, moet je de stage opdrachten meenemen in het Engels, Duits, Frans of Spaans. De stage coördinator heeft deze documenten beschikbaar. Vraag er naar.

19 Goedkoop bellen Goedkoop bellen naar het buitenland doe je via een 0900-nummer. Bijvoorbeeld via: Televergelijk Goedkoopbellen Teledump Goedkoop bellen Goedkoop bellen naar het buitenland doe je via een 0900-nummer. Bijvoorbeeld via: Televergelijk Goedkoopbellen Teledump Skype Natuurlijk kun je ook goedkoop (of gratis) bellen via SKYPE.SKYPE Skype Natuurlijk kun je ook goedkoop (of gratis) bellen via SKYPE.SKYPE

20 Win een prijs! Schrijf een stageverslag en win een Mobility Award plus €500, €250 of €150. Voor meer informatie ga naar Leonardo. Leonardo Win een prijs! Schrijf een stageverslag en win een Mobility Award plus €500, €250 of €150. Voor meer informatie ga naar Leonardo. Leonardo


Download ppt "Beste leerling, Dit digitale handboek helpt je bij de voorbereiding van je buitenlandstage. Er staat een hoop handige informatie in. Zorg dus dat je dit."

Verwante presentaties


Ads door Google