De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?"— Transcript van de presentatie:

1 Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?

2 Schematische weergave van een hernia. MRI weergave van twee hernia’s.

3  Hernia (nucleus pulposus), is een uitpuiling van de tussenwervelschijf die duwt op een zenuw. Dit geeft klachten in het been en lokaal in de rug.  De volgende klachten kunnen in het been worden ervaren:  Tintelingen  Veranderd gevoel (doof gevoel, verminderd gevoel, overgevoelig)  Krachtsverlies  Veranderd gevoel wordt volgens een bepaald patroon ervaren, zie afbeelding.

4  Het natuurlijke herstel van een hernia vindt plaats binnen enkele maanden.  Binnen enkele weken zal de pijn minder acuut aanwezig zijn.  Belangrijke factoren die een natuurlijk beloop kunnen beïnvloeden: ◦ Stress ◦ Overbelasting ◦ Houdingen (voorover gebukt/buigende activiteiten)

5  Wanneer is een operatie geïndiceerd: ◦ Bij extreme pijn die in enkele weken tijd niet afneemt. ◦ Bij uitval van spieren, het niet meer werken van spieren. Voorbeeld: klapvoet, iets spontaan uit de handen laten vallen.

6  Wanneer is fysiotherapie geïndiceerd: ◦ Bij een afwijkend beloop van de klachten; toename van de pijn, geen vooruitgang van de klacht of de volgende symptomen:  Tintelingen in de armen of benen.  Pijn in de rug/pijn in het been.  Klachten elders ten gevolge van een aangepaste houding.

7 Mckenzie oefening  Voorover gebogen bewegingen zoveel als mogelijk vermeiden.  Belast de rug niet over.  Een houding zoeken die de pijn in het been doet afnemen (Mc Kenzie).  In beweging blijven! Indien deze oefening de klachten verminderd, dan dient u deze 10 seconde aan te houden. Herhaal dit een aantal keer achter elkaar en een aantal keer per dag.


Download ppt "Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?"

Verwante presentaties


Ads door Google