De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten."— Transcript van de presentatie:

1 datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten

2 datumcopyrightauteurversie Functie:- celwanden- vitamine D - hormonen- gal Soorten: - HDL - LDL - Totaal cholesterol = HDL + LDL Cholesterol

3 datumcopyrightauteurversie Bloedvat LDL stapelt het cholesterol en vet op in de bloedvaten. HDL haalt het vet en cholesterol weg uit de bloedvaten.

4 datumcopyrightauteurversie + Totaal cholesterollager dan 5,0 mmol/l + HDL-manhoger dan 0,9 mmol/l -vrouwhoger dan 1,1 mmol/l + LDLlager dan 3,2 mmol/l + Verhouding totaal cholesterol en HDL lager dan 5,0 mmol/l Cholesterol normaalwaarden

5 datumcopyrightauteurversie Als ik deze producten gebruik doe ik voldoende om mijn cholesterol te verlagen. Er zijn speciale producten (‘functional foods’) op de markt die het cholesterolgehalte in het bloed met 10-15% kunnen verlagen. Stelling:

6 datumcopyrightauteurversie - Lichaamsbeweging Beïnvloeden van cholesterol

7 datumcopyrightauteurversie  Cholesterol in de voeding –Ei max. 2-3 per week –Orgaanvlees, garnalen, paling, mosselen 1 x per 2 weken. Beïnvloeden van cholesterol

8 datumcopyrightauteurversie  Gevarieerde voeding –Vooral aandacht voor voedingsvezels Beïnvloeden van cholesterol

9 datumcopyrightauteurversie  Soort vet –Minder verzadigd vet –Meer onverzadigd vet  Cholesterolverlagende producten Beïnvloeden van cholesterol

10 datumcopyrightauteurversie + Broodsmeersels en zuivelproducten + Plantensterolen / plantenstanolen + Verlaagt LDL door verminderde opname van cholesterol in de darmen. + Bij gebruik van cholesterolverlagende medicatie eerst arts raadplegen. Cholesterolverlagende producten

11 datumcopyrightauteurversie Vetten Verzadigd vet Onverzadigd vet Enkelvoudig onverzadigde vetzuren Meervoudig onverzadigde vetzuren Omega 3 Omega 6 Omega 9 Linolzuur Alfa-linoleenzuur EPA Transvet DHA ONTZETTEND VERWARREND

12 datumcopyrightauteurversie Verzadigd = Verkeerd Onverzadigd = Oké

13 datumcopyrightauteurversie Waar zit verzadigd vet in? Producten met dierlijke vetten zoals: Boter, volvette (48+) kaas, volle melk, slagroom, vet vlees En ook: chocolade, cake, snacks, koek, gebak.

14 datumcopyrightauteurversie Waar zit o nverzadigd vet in? Producten met (vloeibare) plantaardige vetten of visvetten. Olie, vloeibare margarine, noten (behalve pinda’s/ cashewnoten) vette vis

15 datumcopyrightauteurversie Dieetmargarine is minder vet dan roomboter. Stelling

16 datumcopyrightauteurversie Smeren en bakken Smeren:  Margarine  ± 80% vet  Halvarine  ± 40% vet  Dieet  Gunstige verhouding onverzadigde vetten t.o.v. verzadigde vetten. Bakken:  Bak- en braadvet/ olijfolie  90 – 100% vet  Vloeibaar

17 datumcopyrightauteurversie Etiket lezen: Welke te kiezen? Voedings- waarde per 100 gram Energie Eiwitten Koolhydraten -waarvan suiker Vet -waarvan verzadigd -trans -enkelvoudig onverzadigd -meervoudig onverzadigd 720 Kcal -g 80g 15g <1g 17g 48g Energie Eiwitten Koolhydraten -waarvan suiker Vet -waarvan verzadigd -trans -enkelvoudig onverzadigd -meervoudig onverzadigd 720 kcal -g 80g 25g 2g 19g 34g DieetmargarineMargarine

18 datumcopyrightauteurversie Wel menu bevat veel vet? 5 Boterhammen Margarine Kaas Koffie met koffiemelk Gebakken aardappelen Gehaktbal Groente met boter Jus Roomvla 5 Boterhammen Halvarine Rookvlees Koffie met h.v. koffiemelk Gekookte aardappelen Kipfilet Groente zonder boter Rode saus Magere vruchtenyoghurt

19 datumcopyrightauteurversie Vet dagmenuMager dagmenu 5 Boterhammen Margarine 20g kaas 20g Koffie met koffiemelk 12g Gebakken aardappelen 12g Gehaktbal 13g Groente met boter 3g Jus 16g Roomvla 5g 101g 5 Boterhammen Halvarine 10g Rookvlees 5g Koffie met h.v. koffiemelk 6g Gekookte aardappelen - g Kipfilet 3g Groente zonder boter - g Rode saus 8g Magere vruchten yoghurt 1g 32g

20 datumcopyrightauteurversie Wat gebruikt u zelf op brood of om in te bakken? Zou u momenteel kiezen voor een ander smeersel voor op brood of voor een ander bereidingsvet?

21 datumcopyrightauteurversie Websites


Download ppt "Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten."

Verwante presentaties


Ads door Google