De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verlichting: Filosofische stroming uit de 18 de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verlichting: Filosofische stroming uit de 18 de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid."— Transcript van de presentatie:

1 Verlichting: Filosofische stroming uit de 18 de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

2 17 de eeuw: Wetenschappelijke revolutie Observeren Proeven doen Verstand gebruiken Hoe zat de wereld in elkaar? Er waren natuurwetten.

3 Maar kan dan niet alles om ons heen door het verstand beredeneerd worden? Ook het geloof, het bestuur en hoe mensen met elkaar omgaan? 18 de eeuw

4 - Verlichte denkers geloofden in het natuurrecht: iedereen is bij geboorte gelijk en bezit daarom dezelfde rechten. Macht - Verlichte denkers waren tegen absolute macht en goddelijk recht. De macht moet gedeeld worden. John Locke 1632-1704 Het volk mag anders in opstand komen!

5 Montesquieu: Trias politica (scheiding der machten) Montesquieu 1689 –1755 De macht moet verdeeld worden!

6 Mensen moeten zelf kiezen welke godsdienst ze aanhangen! Voltaire 1694-1778 Geloof God was volgens Voltaire als een horlogemaker, hij bemoeide zich niet meer met het heelal, nadat hij het voltooid had. CENSUUR

7 H2 Pruiken en revoluties Wie moet de macht hebben in een land? Hoe kun je het beste een land besturen? Hebben mensen grondrechten? Heeft de koning alleen recht op de macht? Hebben mensen recht op veiligheid? Vragen om over te denken Hoe werkt de bloedsomloop? Hoe zit het heelal in elkaar? Waarom vallen we niet van de aarde? Waar is alles van gemaakt? Wanneer gaat water koken? Vragen om te onderzoeken Wetenschappelijke revolutieVerlichting traditiegodsdienststaat Verlichte denkers dachten veel na over het geloof, bestuur van een land en hoe mensen met elkaar omgingen. Onderscheid Wetenschappelijke revolutie en Verlichting:


Download ppt "Verlichting: Filosofische stroming uit de 18 de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid."

Verwante presentaties


Ads door Google