De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid."— Transcript van de presentatie:

1 Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

2 17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Observeren Proeven doen Verstand gebruiken Hoe zat de wereld in elkaar? Er waren natuurwetten.

3 Ook het geloof, het bestuur en hoe mensen met elkaar omgaan?
18de eeuw Maar kan dan niet alles om ons heen door het verstand beredeneerd worden? Ook het geloof, het bestuur en hoe mensen met elkaar omgaan?

4 Het volk mag anders in opstand komen!
- Verlichte denkers geloofden in het natuurrecht: iedereen is bij geboorte gelijk en bezit daarom dezelfde rechten. Macht - Verlichte denkers waren tegen absolute macht en goddelijk recht. De macht moet gedeeld worden. Het volk mag anders in opstand komen! John Locke

5 Montesquieu: Trias politica (scheiding der machten)
De macht moet verdeeld worden! Montesquieu: Trias politica (scheiding der machten) Montesquieu –1755

6 Mensen moeten zelf kiezen welke godsdienst ze aanhangen!
Geloof Mensen moeten zelf kiezen welke godsdienst ze aanhangen! CENSUUR Voltaire God was volgens Voltaire als een horlogemaker, hij bemoeide zich niet meer met het heelal, nadat hij het voltooid had.

7 Onderscheid Wetenschappelijke revolutie en Verlichting:
Hoe zit het heelal in elkaar? Hoe kun je het beste een land besturen? Hoe werkt de bloedsomloop? Wie moet de macht hebben in een land? Waarom vallen we niet van de aarde? Hebben mensen grondrechten? Heeft de koning alleen recht op de macht? Waar is alles van gemaakt? Wanneer gaat water koken? Hebben mensen recht op veiligheid? Vragen om te onderzoeken Vragen om over te denken Verlichte denkers dachten veel na over het geloof, bestuur van een land en hoe mensen met elkaar omgingen. traditie godsdienst staat H2 Pruiken en revoluties


Download ppt "Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid."

Verwante presentaties


Ads door Google