De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische."— Transcript van de presentatie:

1 Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische consumptie en ondernemerschap!

2 Waarom Boer Burger Coöperaties? Omdat we er in geloven dat dit type initiatieven: - door hun lokaal en regionaal sterke verbindingen - een krachtig middel zijn in de uitbreiding en ontwikkeling - van de biologische teelt, - de consumptie daarvan - en de afstemming daartussen.

3 Allereerst hebben we Boer Burger Initiatieven in Nederland opgezocht. We zien grofweg 3 typen: 1.Boeren coöperaties die afzet zoeken. 2.Burger coöperaties die inkoop zoeken. 3.Commerciële partijen die boeren producten en burgerconsumptie met elkaar verbinden.

4 1.Boerencoöperaties die afzet zoeken.

5 2. Burger coöperaties die boeren producten zoeken

6 3. Commerciële partijen die boerenproducten en burgerconsumptie met elkaar verbinden. LOKAAL STREEK LANDELIJK LANDELIJK EN INTERNATIONAAL

7 Veel voorkomende knelpunten bij dergelijke initiatieven: - welke juridische structuur gebruik je? - hoe kom je aan voldoende afzetmogelijkheden om met de coöperatiemarge de kosten van gezamenlijke marketing, logistiek en ICT te dekken? - hoe regel je die marketing/promotie, logistiek en ICT het beste? - hoe financier je dit alles misschien nog op andere manieren?

8 We vonden ook partijen die Boer Burger Coöperaties willen bevorderen:

9 Wat voegen wij als Bio1000 werkgroep hieraan toe? Van de collectieven die succesvol en / of meer dan 10 jaren bij elkaar zijn, kunnen we leren dat er gemeenschappelijk gedragen waarden nodig zijn om ‘het vuur / de passie erin te houden’. We stellen voor een WAARDEN INDEX in het leven te roepen waaraan de verschillende initiatieven worden getoetst en de best uitkomende als voorbeeld in de schijnwerpers staan en navolging zullen oogsten.

10 Waardenindex ….. TOP-TIEN van centrale waarden die ons kunnen brengen tot systeemverandering:

11 ECHTHEID EEN PUUR BIOLOGISCH PRODUCT VOOR IEDEREEN UIT DE REGIO EERLIJKHEID ALLEMAAL BIOLOGISCH ETEN VOOR EEN REDELIJKE PRIJS GEZONDHEID VAN EN VOOR MENSEN, LAND EN LUCHT

12 KWALITEIT METEN EN EENVOUDIG EN TRANSPARANT COMMUNICEREN DUURZAAMHEID DOOR KORTE GESLOTEN KETEN SAMENWERKING VANUIT WELBEGREPEN EIGEN BELANG

13 SOLIDARITEIT WERKEN EN ONDERNEMEN VANUIT GEDEELD RISICO GELIJKWAARDIGHEID TUSSEN BOEREN ONDERLING EN TUSSEN BOEREN EN BURGERS SAMENREDZAAMHEID DOOR VERBINDING MET LOKALE ENERGIECOÖPERATIES

14 VERBONDENHEID TUSSEN BOEREN EN BURGERS, TUSSEN STAD EN LAND Een Boer Burger Coöperatie brengt binnen je eigen leefomgeving mensen, biologisch voedsel en aarde tot groei en tot waarde!

15 We omarmen als werkgroep Boer-Burger-Coöperatie / keten verkorting het statement vanuit BIO 1000: De Boer-Burger-Coöperatie is het begin van een (w)aardegedreven systeemverandering

16 http://www.youtube.com/watch?v=Z4YeCP XekLY&list=UU8Q2dYFPEyTz_a6UyLVjLFQ http://www.youtube.com/watch?v=Z4YeCP XekLY&list=UU8Q2dYFPEyTz_a6UyLVjLFQ Bekijk hier een interview met een vertegenwoordiger van een Boer Burger Cooperatie, nl. De Bussumse Groenteclub

17 What´s (bio)next? Het introduceren van een waarden index om een ranking te kunnen maken van zo oorspronkelijk mogelijke biologische Boer Burger Voedsel initiatieven met een zo kort mogelijke duurzame keten.

18 Aanbeveling Aan: Bionext en de Overheid Ondersteun Boer Burger Coöperaties omdat zij ruimte geven op ecologisch, sociaal en economisch vlak aan ontwikkelingen en dus waardevolle innovatieplaatsen zijn.

19 Oproep aan belangstellenden : Geef je op in de stand van BIONEXT als je mee wilt werken in deze werkgroep om een waardenindex vast te stellen en deze te introduceren in de markt. Geef je op in de stand van BIONEXT als je ideeen hebt om het vergroten van het aantal Boer Burger Cooperaties verder te kunnen stimuleren. Geef je op in de stand van BIONEXT als je enthousiast bent om deel te nemen aan een Boer Burger Cooperatie bij jou in de buurt of als je er zelf een zou willen starten.


Download ppt "Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische."

Verwante presentaties


Ads door Google