De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Potverdorie, eet normaal!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Potverdorie, eet normaal!"— Transcript van de presentatie:

1 Potverdorie, eet normaal!
©Kim

2 People Planet Profit Duurzaamheid: de 3 P’s. Definitie duurzaamheid?
Bijdrage tot algemeen welzijn: gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden, ethische afwegingen (solidariteit zuiden)… Impact op milieu: water, lucht, energie, ecosystemen, bodem, … Winst Definitie duurzaamheid?

3 De eerste « P »: People - Gezondheid People Planet Profit

4 De eerste « P »: People Geen kinderarbeid - goede arbeidsomstandigheden Aankopen bij lokale boeren

5 De tweede « P »: Planet We gebruiken de aarde steeds meer en meer op. Als we zo verder doen hebben we binnenkort 4 planeten nodig! Maar we hebben er maar 1 ! People Planet Profit ©Metro

6 Ecologische voetafdruk?
De tweede « P »: Planet Ecologische voetafdruk? Voorraad vruchtbare grond aarde = 1,8 h/mens In 2008: gemiddeld 2,7 h/mens In België (2010): 8h/mens  Klimaatsverandering in het Zuiden !! Aandachtspunten hierbij zijn : Gezondheid Impact op leefmilieu Ondersteuning van lokale landbouw Solidariteit (FT en sociale economie) Last but not least : smaak (lekker) ©Metro 6

7 © http://wereldraadanzegem.skynetblogs.be/
De tweede « P »: Planet Voedselkilometer? ©

8 Vuistregels duurzame voeding
6 pijlers: Minder vlees Minder vis Afvalbeperking Seizoensgebonden en lokaal Eerlijke handel Duurzame producten Meer info?

9 De tweede « P »: Planet Biologische producten:
©Collectandgo Lokale-en seizoensgebonden producten: ©wijnkanaal

10 MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE :
De tweede « P »: Planet Vlees en vis hebben een zeer grote ecologische voetafdruk MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE : 18% van broeikasgasuitstoot jaarlijks 3 miljoen hectare bos gekapt waterverbruik (15.000l voor 1 kg rundvlees) mestoverschot watervervuiling 40% van de graanopbrengst en 30% van de visvangst wordt als vee/visvoeder gebruikt

11 De tweede « P »: Planet MILIEU-IMPACT VOEDSELKILOMETERS
CO2-uitstoot van voedseltransport: 1 appel uit Nieuw-Zeeland = 230 Belgische appels 1 kg boontjes uit Kenia = 65 kg Belgische boontjes 1 kg asperges uit Peru = 105 kg Belgische asperg. MILIEU-IMPACT SEIZOENSPRODUCTEN Rangschikking naar milieu-impact volgens productie en afkomst: bio, seizoen, België 2,1m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, lokaal 2,6m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, Europa 3,5m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, ex-EU 5 m² gbpl/kg verwarmde kas, lokaal 11 m² gbpl/kg

12 Donderdag veggiedag : https://www.youtube.com/watch?v=lKySc8xChUA
©eva vzw

13 De derde « P »: Profit = de winst  Fair trade garandeert productie onder strenge sociale voorwaarden: verbod op kinderarbeid, vakbondsvrijheid, respectvolle werkomstandigheden, … People Planet Profit

14 Synthese? ©Kim

15 Wat kan ik zelf doen ? Het effect op onze ecologische voetafdruk bij vervanging van een of meerdere componenten van een gewone warme maaltijd met 250gr aardappelen, 200 gr groenten en 150 gr vlees. Bron: Ecolife


Download ppt "Potverdorie, eet normaal!"

Verwante presentaties


Ads door Google