De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Literatuur verwijzen volgens de APA-methode

Verwante presentaties


Presentatie over: "Literatuur verwijzen volgens de APA-methode"— Transcript van de presentatie:

1 Literatuur verwijzen volgens de APA-methode

2 Wanneer wel naar literatuur verwijzen:
Wanneer je citeert (= tekst van een ander overnemen) Wanneer je parafraseert (= tekst ander in eigen woorden)

3 Wanneer niet naar literatuur verwijzen:
Wanneer je overzichten van historische feiten presenteert Bij eigen ervaringen en of eigen observaties Bij herhaling van iets waarvan je al eerder de bron vermeldde

4 Verwijzingen in de tekst
Vermeld auteur(s) en het jaar van publicatie: Uit onderzoek naar loopbaanbeleid (Van der Linden, 2009) kwam naar voren dat . . . Wordt de auteur in de lopende tekst genoemd, dan staat alleen het jaar tussen haken: Van der Linden (2009) concludeerde dat loopbaanbeleid . . .

5 Binnen dezelfde alinea wordt bij de volgende verwijzing(en) waarbij de auteur opnieuw in de tekst wordt genoemd het jaar weggelaten: In a previous study, Davison (2003) found that frequent exposure to violent media results in increased physical aggression in teenagers. Davison also found Furthermore, the study showed that video games have a greater adverse effect than television and movies (Davison, 2003).

6 Auteur niet bekend? Vermeld de verkorte titel (of de hele titel als deze kort is). Alle hoofdwoorden krijgen hoofdletters: Steeds meer universiteiten hebben een plagiaatbestrijdingsbeleid (“Universiteiten Bestrijden Plagiaat,” 2006).

7 Publicatiejaar niet bekend?
Vermeld na de auteur de afkorting n.d. (no date) of z.j. (zonder jaar): (Walker, n.d.) Bergmans (z.j.)

8 Persoonlijke communciatie
= o.a. privé-brieven, memo’s, , (telefoon)gesprekken, privé-pagina’s op Facebook en persoonlijke interviews (die niet in het kader van onderzoek zijn afgenomen): De resultaten zullen eind 2012 beschikbaar zijn (K. M. Kendall, persoonlijke communicatie, 26 april 2012).

9 Facebook-posts & Tweets
Verwijzing met auteur en jaar Neem (bij)naam die de auteur gebruikt over, ook indien de werkelijke naam van de auteur bekend is. Het internet maakt het mogelijk een opener samenleving tot stand te brengen, waarin mensen met elkaar verbonden zijn (Mark Zuckerberg, 2012). In literatuurlijst opnemen onder de eerste letter van de naam die de auteur gebruikt. Mark Zuckerbergs post op Facebook staat dus onder de M, niet onder de Z!

10 Tabellen & figuren Tabellen uit de vakliteratuur mogen worden gebruikt, in originele vorm (‘reprinting’) of in aangepaste vorm (‘adapting’), mits op de juiste wijze wordt verwezen: Nummer de tabel (in volgorde van voorkomen) en introduceer deze met het toegekende nummer. Bijvoorbeeld: ‘Recognition data for both groups are presented in Table 1 (Gallo et al., 2007).’ Als je de tabel opneemt in de tekst, vermijd dan formuleringen als ‘de onderstaande / bovenstaande tabel.’ Vermeld direct na de (originele) tabelnoot: ‘Overgenomen van’ of ‘Aangepast van.’ Centreer tabel, tabelnoot en bronvermelding en gebruik een kleinere lettergrootte (bv. 10). Neem in de literatuurlijst een beschrijving op van het boek of artikel waarin de tabel staat.

11 Verwijzing naar website
Bij een verwijzing naar een website als geheel wordt volstaan met het noemen van de URL in de tekst: The APA website ( provides information for authors, students and librarians. Een website als geheel wordt niet opgenomen in de literatuurlijst.

12 Letterlijke citaten Korte citaten: < 40 woorden
Citaat wordt tussen aanhalingstekens geplaatst: Lindgren (2001) defines stereotypes as “generalized and usually value-laden impressions that one’s social group uses in characterizing members of another group” (p. 1617).

13 Lange citaten > 40 woorden:
Het citaat begint op een nieuwe regel en springt 0.5 inch (1,27 cm) in. Er worden geen aanhalingstekens gebruikt. Verwijzingen binnen citaten worden overgenomen, maar komen niet terug in de literatuurlijst. Een ingesprongen eerste regel van een nieuwe alinea wordt ongewijzigd overgenomen. De paginavermelding komt na de punt en wordt zelf niet gevolgd door een punt.

14 Citaten moeten ongewijzigd worden overgenomen
Citaten moeten ongewijzigd worden overgenomen. Het is wel toegestaan om: De eerste letter van een citaat te veranderen in een hoofdletter of een kleine letter. Leestekens aan het eind van een zin te veranderen. Stukken uit een citaat weg te laten en deze te vervangen door een weglatingsteken (drie punten). Voor en na iedere punt komt een spatie.

15 Literatuurlijst Alle bronnen waarnaar in de tekst is verwezen komen terug in een literatuurlijst die aan het eind van de tekst wordt opgenomen. Uitzonderingen: klassieke werken (zoals de Bijbel) persoonlijke communicatie websites als geheel

16 Literatuurlijst Volgorde van referenties: op alfabetische volgorde, niet op soort Bronvermelding boek: Achternaam auteur, Initialen. (Jaar). Titel van het boek: ondertitel (Editie). Plaats van uitgave: Uitgever. Verhoeven, N. (2010). Wat is onderzoek: praktijkboek methoden technieken voor het hoger onderwijs (3e dr.). Amsterdam: Boom Academic.

17 Bronvermelding tijdschriftartikel:
Auteur, A.A., Auteur, B.B., & Auteur, C.C. (Jaar). Titel van het artikel. Titel van tijdschrift, jaargang (nummer), pagnr-pagnr. Dikkers, J., Engen, Marloes van., Vindkenburg, C., & Miggiels, M. (2011). Flexibel werken en het werk-thuis conflict. Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken 27 (1)

18 Bronvermelding krantenartikel:
Achternaam auteur, Initialen. (Dag maand, jaar). Titel artikel. Naam van de krant, p. xx. Hofland, D. (18 juni 2011). De opmars van ‘bv Ik’. Leeuwarder Courant. p.10.


Download ppt "Literatuur verwijzen volgens de APA-methode"

Verwante presentaties


Ads door Google