Presentatie over: "Update Fluiten in de zaal"— Transcript van de presentatie:

1 Update Fluiten in de zaal
HV Myra 19 november 2014 Ruurd van der Meulen Bij *): zie notities bij de sheet

2 Handige documenten Spelreglement, Video en Belangrijkste verschillen veld/zaal Briefing Bondsscheidsrechters Lees deze eens door! Spelreglement vind je ook in de app van Hockey.nl

3 Teams Senioren: 5 tegen 5 (4 + keeper)
Junioren: 6 tegen 6 (5 + keeper) Maximaal 12 spelers per wedstrijd Teambank aan verdedigende zijde (eigen helft), wisselen na rust. Wisselen binnen 3 meter van middenlijn1) Foutieve wissel zonder invloed: vermaning Foutieve wissel met invloed: strafcorner2) 1) Als het spel stilligt is wisselen nabij middenlijn niet relevant. 2) Bij opzet en veel voordeel eventueel kaart voor Aanvoerder

4 Spelen van de bal (1) Alleen pushen, geen slag of flats Inzet max 50cm van de bal over de grond mag Bal mag niet hoog, behalve push op doel1) Pass max 10cm zonder hinder2) mag Aanname max 30cm zonder hinder3) mag Bal in de lucht mag niet worden gespeeld4) Push op doel mag door verdediger worden gestopt als stick stil5) gehouden wordt, ook boven schouder. Pirouette / blinde reverse is gevaarlijk spel6) 1) Voor het beoordelen van schot op doel: Doelvlak is ± halve meter breder en hoger dan doel zelf. 2) Pass over een stick spelen mag nooit 3) Aanname <30cm hoog met tegenstander binnen speelafstand mag niet. Let op bij bal uit via stick verdediger: Was de pass van de grond af (ook <10cm!), dan is het een aanvallende fout. Was de pass laag, dan is het een fout van de verdediger. Komt bal omhoog door oneffen veld, dan is dat geen fout van de speler die de bal speelde. 4) Bal in de lucht mag ook niet door een aanvaller het doel in worden “gekaatst”. Hoge bal met de stick naar grond brengen mag ook niet, bal moet ‘uitstuiten’. Tip-in op de grond mag wel, maar alleen als de stick stilligt. 5) Stick hoeft niet helemaal stil gehouden te worden. Naar de bal toe bewegen mag, de bal wegslaan mag niet. 6) Bij de pirouette gaat het erom of de speler de bal hard én blind naar achter speelt, dus zonder te weten of de bal veilig kan worden gespeeld. Een beheerste reverse waarbij de speler duidelijk kijkt en een gerichte pass geeft is gewoon toegestaan. Self-Pass hoeft niet meer met twee acties.

5 Spelen van de bal (2) Liggend spelen1) mag niet, geen hand/knie/arm op de grond, behalve hand aan stick Geen lange corner, altijd uitpush tenzij expres over achterlijn: strafcorner Als bal - zonder overtreding2) - over balk gaat: inpush op 1 meter van balk 1) Eerst spelen, dan neerkomen mag 2) Let op bij bal uit via stick verdediger: Was de pass hoog (ook <10cm!), dan is het een aanvallende fout. Was de pass laag, dan is het een fout van de verdediger.

6 Blok In blok spelen mag niet, maar alleen als:
de aanvaller hard, met opzet of roekeloos en vanaf korte afstand (< 3 meter) de bal speelt naar een verdediger die de stick al (nagenoeg) op de grond heeft (geen speelruimte), stil heeft én achter de stick staat Direct groene (eerste keer) of gele kaart (bij herhaling en zeker bij letsel). Op of vanaf eigen helft: ook strafcorner. Niet hard of van afstand (> 3 meter) of niet opzettelijk is geen overtreding1) 1) Je kan en mag nooit door een stilstaande speler heen spelen of lopen, maar het is niet altijd gelijk “in het blok spelen”. Een verdediger die duidelijk met zijn stick en/of lichaam een pass of looplijn bij de balk “dichtzet” moet worden beschermd als een aanvaller de bal hier doorheen wil te spelen. De aanvaller zal een andere weg moeten kiezen, want de weg langs de balk is door de verdediger reglementair afgesloten.

7 Afstanden en tijden 5 meter in veld is 3 meter in zaal
23 meter in veld is half veld in zaal 10 meter in veld is 5 meter in zaal1) Speeltijd 2 x 20 minuten, 5 minuten rust Zaalwacht houdt tijd/score bij (hou zelf schaduwtijd bij) Tijd wordt nooit stilgezet Geel is 2 minuten (verbaal/licht fysiek) of 5 minuten (fors fysiek) naar de kant2) Groene kaart: geen tijdstraf 1) vrije push 5 meter naar voren verplaatsen is bijna nooit voordelig in zaal. 2) Zaalwacht is ook voor het bijhouden van tijdstraffen.

8 Spelhervattingen Bal moet op de juiste plek genomen worden en (nagenoeg) stilliggen1) Straf: vrije push voor tegenstander, zeker bij bewust van voordeel profiteren. Maximaal 1 keer waarschuwen. Spelers moeten direct en actief afstand nemen2) Bij verdediger op eigen helft helft: strafcorner Vrije push op aanvallende helft mag niet gelijk de cirkel in, maar wel via de balk Met tijdig (voor het nemen van de vrije push) even fluiten kan je vaak voorkomen dat de bal op de verkeerde plek wordt genomen. Een verdediger moet wel de kans krijgen om afstand te nemen.

9 Keeper (1) Moet afwijkend shirt aan hebben
Mag liggend de bal stoppen als bal én keeper binnen de cirkel zijn (maar niet slaan of actief verplaatsen) Standaard keeper: Draagt helm, legguards + klompen Mag alleen op eigen helft Vliegende keep: Mag helm op, op eigen helft Moet helm op bij strafbal / strafcorner Mag zonder helm over hele veld Mag geen keepers-handschoenen aan Heeft rechten van standaard keeper bij stoppen bal

10 Keeper (2) Lage bal op keeper Mag niet hoog terugkaatsen => strafcorner (max 10cm én geen hinder is ok) Hoge bal op keeper Mag alle kanten op, zolang niet gevaarlijk Moet afkaatsen/“uitstuiten”1) Slaan of meenemen in de lucht mag niet, onmiddellijk controle naar de grond is ok Gevaarlijke bal = strafcorner Weggeslagen bal = strafbal 4) Bal in de lucht mag ook niet door een aanvaller het doel in worden “gekaatst”. Hoge bal met de stick naar grond brengen mag ook niet, bal moet ‘uitstuiten’.

11 Keeper (3) Nieuwe regel: Er mag maximaal twee keer van keeper gewisseld worden Van standaard keeper naar vliegende keep en weer terug is één keer (= Uitleg bondsscheidsrechter, hou briefing in de gaten) Uitzondering: Als keeper geblesseerd raakt of tijdelijk/definitief wordt verwijderd na max aantal wissels -> één extra wissel

12 Strafcorner Bij niet-opzettelijke overtreding van de verdediging binnen cirkel of opzettelijke overtreding van de verdediging op de aanvallende helft. Max 5 verdedigers naast doel aan andere zijde als waar bal wordt aangeven, er mogen verdedigers achter de middenlijn Tijdens strafcorner mag niet worden gewisseld

13 Meestal de zwarte lijnen
Lijnen op het veld Meestal de zwarte lijnen Stippellijn Is de cirkel raakt vaak de balken

14 Overig Geel of rood voor teambegeleider: ook speler uit het veld (aanvoerder wijst aan) Maak vooraf afspraken met scheids van andere team, peil het “kennisniveau” Is een speler ingesloten1) door op de grond liggende sticks van de tegenstanders: Eén keer waarschuwen, binnen enkele seconden affluiten en bully geven Bal tegen de balk klemmen is afhouden 1) Hetzelfde geldt wanneer de bal tussen de sticks van twee spelers is geklemd en geen van beiden het klemmen probeert te beëindigen.