De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BIOVEILIGHEID: wetgeving & werkelijkheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "BIOVEILIGHEID: wetgeving & werkelijkheid"— Transcript van de presentatie:

1 BIOVEILIGHEID: wetgeving & werkelijkheid
René Custers regulatory & communications manager, VIB

2 Bioveiligheid Het veilig gebruik van levende organismen in het bijzonder pathogenen en GGO’s mbt: werknemersbescherming volksgezondheid, en leefmilieu

3 Wetgeving Werknemersbescherming Volksgezondheid en leefmilieu
EU richtlijn 2000/54 over risico’s verbonden aan blootstelling aan ‘biologische agentia’ op het werk Welzijnswet, KB biologische agentia Volksgezondheid en leefmilieu EU richtlijn 2009/41 over ingeperkt gebruik van GG micro-organisms Vlarem rubriek 51

4 Vlarem rubriek 51 Scope: Principes: Pathogenen
GGO’s (dus niet alleen GGM’s) Ingeperkt gebruik Principes: Milieuvergunning noodzakelijk Bioveiligheidstoelating voor de activiteit

5 Vlarem rubriek 51 Milieuvergunning Procedure bioveiligheidsdossier
Zwaarte procedure afhankelijk van risiconiveau activiteit Procedure bioveiligheidsdossier Afhankelijk van: Type gebruik (eerste gebruik, volgend gebruik) Risiconiveau activiteit Onderscheid tussen: Toelatingsaanvraag Kennisgeving

6 Welzijnswet / KB biologische agentia
Scope: Biologische agentia op het werk Principes: Risico-analyses uitvoeren en gepaste maatregelen treffen Melding aan FOD werk

7 Wat is de essentie? Risico-analyse voorafgaand aan de werkzaamheden
Gepaste (inperkings)maatregelen Maw: nadenken en vervolgens verantwoord handelen!

8 Geen of verwaarloosbaar risico
Klasse-indeling Pathogenen GGO’s Inperkings-niveau Klasse 1 Niet pathogeen Geen of verwaarloosbaar risico L1 (enkel voor GGO’s) Klasse 2 milde pathogenen Laag risico L2 Klasse 3 Matige pathogenen Matig risico L3 Klasse 4 Zware pathogenen Hoog risico L4

9 Inperkingsniveau’s Omschrijving van: Fysieke inrichtingseisen
werkprocedures

10 Inperking Is de gecombineerde toepassing van: Biologische inperking
Fysische inperking Toepassing van veilige werkprocedures PBM’s

11 Fysieke inperking L1 Permanente structuur
Gladde, makkelijk te ontsmetten oppervlakken Wasbak kapstok

12 Fysieke inperking L2, additioneel: Deuren kunnen gesloten worden
Waarschuwings- en informatie signalen Gerestricteerde toegang (klasse II veiligheids-kabinet)

13 Fysieke inperking L3 additioneel Sas Onderdruk Hepa filter
Fumigeerbaar Klasse II veiligheidskabinet Electronische back-up Brandalarm ……

14 De risicoanalyse (GGO’s)
Hoe begin je eraan? ………

15 Stap 1 Hazard identificatie <-> organismen
Taxonomie Schadelijke eigenschappen Verspreiding GGO: gastheer, donor, insert Eindpunt: risicogroep-indeling

16 Stap 2 Analyse van de activiteit <-> kritische punten
Type activiteit Schaal vd activiteit (volume / concentratie) Bijzondere handelingen Transport Afval In noodgevallen Eindpunt: modifyers van risiconiveau

17 Stap 3 Inperkings / preventiemaatregelen
Primaire inperking Secundaire inperking Procedures Toegang Training Gezondheid Eindpunt: finale risiconiveau-indeling

18 Veilige microbiologische technieken!!
Werkprocedures Veilige microbiologische technieken!! (VMT) Voor alle werk met micro-organismen en cellen

19 VMT

20 Aerosolproducerende handelingen

21 Labjas Routine Normal labcoat Dedicated labcoat

22

23 PBMs

24 Handschoenen Kunnen om twee redenen gedragen worden:
Om jezelf te beschermen Om je experiment te beschermen Draag ze enkel als het echt moet Versvers ze regelmatig Blijf af van deurknoppen, etc.

25 Handschoenen veilig uitdoen

26 Unwanted skin exposure ?

27 De veiligheidsbril Wanneer chemische stoffen een gevaar kunnen betekenen voor het oog Histologie Geconcentreerde zuren / basen Etc.

28 Klasse II bioveiligheidscabinet
Bescherming van: medewerker experiment leefmilieu -> Correct gebruik!

29 Klasse II veiligheidskabinet
Biohazard laminar flow class II HEPA filtered air Underpressure in working area Inflow creates air barrier Containment, sterility working area: largely dependent on this “air curtain” This is not a magical box !

30 Houd het luchtgordijn intact!
Elk object = verstoring Enkel objecten die je echt nodig hebt Open rekken, niets op de roosters Elke manipulatie = verstoring Beweeg voorzichtig Vermijd telkens van binnen naar buiten te bewegen Verstoring van buiten Passerende collega’s Plaatsing onder ventilatoren

31 SAFE USE?

32 Controleer altijd Bij recente kabinetten kan de luchtsnelheid aangepast worden van: - Downflow - Luchtgordijn Alarm ? Dat gaat jou aan !

33 Front scherm Niet genoeg ruimte voor openen en manipuleren van kooien
Dit kabinet niet geschikt voor dit werk

34 Een alternatief voor in animalaria

35 Safe use of a class II cabinet
Prepare an experiment thoroughly and collect all necessary materials before beginning work. Allow the cabinet to run for a minimum of 15 minutes before beginning work. Check the indicators on the cabinet to see that it is properly functioning and safe to use. Decontaminate the work surface and air intake grills with a proper disinfectant (for instance 70% ethanol or 1% Virkon). Only place materials and equipment in the cabinet that is required for immediate work. Do not put any paperwork in the cabinet. Only use ‘open’ trays and holders which do not block the airflow. Never place objects over the front or rear air intake grills. Remember to always work from a ‘clean’ to a ‘dirty’ side. On the ‘dirty’ side you should place a small container or plastic bag for contaminated items such as pipette tips.

36 …Continued Move your arms slowly in a manner that will minimize the disruption of the airflow. Minimize activities that can disturb the air barrier in the cabinet such as the opening of nearby doors, or personnel passing by close to the cabinet. Perform all work well inside the cabinet, and not on the outer edge. Do not use a Bunsen burner or an equivalent electronic heating device, since this may create a strong turbulence in the airflow. Use disposable inoculation needles instead. When your work is finished, decontaminate all materials on the outside before removing them from the cabinet. Waste should be removed from the cabinet in a closed container or a closed plastic bag, which is decontaminated on the outside before removing them from the cabinet. Decontaminate the work surface and the air intake grills. Allow the cabinet to run for another 10 minutes before turning it off.

37 Bunsen brander in the cabinet ?
Smaller, better controlled flame Heated glass beads But: any heat source = disruption of air currents No flame at all !

38 Use disposables instead

39 Hazardous waste?!

40 Houdt een logboek bij Date Time Organism Name
Sign after decontamination

41 Correct gebruik

42 Laat je niet foppen!

43 Zie je het verschil?

44 En nog een!

45 Petrischalen veilig openen en sluiten

46 Opening safely Open the petri dishes and put the lids in front, resting with one side on the petri plate

47 Closing safely Close the lids by simply pushing the lid over the petri dish with your fingers In this way you avoid having to go over the open plates with your fingers / hands !

48 Now you have to go over the opened petri dish!
How not to open it Now you have to go over the opened petri dish!

49 How not to close it And when you close it again you have to go over the open petri dish risking contamination of yourself or the contents of the dish

50 Werken met ‘sharps’ Scalpels Injectienaalden NOOIT herkappen!

51 SPILLS End any further possible leaking
If an ‘airborne’ human pathogen is involved: move yourself and your colleagues away from the lab, allowing aerosols to descend, and only enter again after 30 minutes, equipped with the necessary protective gear to perform the disinfection procedure. Provide yourself with the appropriate personal protective equipment. Cover with tissues drenched in disinfectant. Always work from the outside toward the inside. Disinfect twice and take into account the time the disinfectant needs to take effect. Collect all the waste in an autoclave bag or in a container for hazardous medical waste. In case of sizeable leaks: try to dike in or enclose the leak Go and warn the person in charge of biosafety

52 Afval

53 Wat is biohazard afval? Levende GGOs en/of pathogenen
Materialen die in contact zijn geweest met of levende GGOs en/of pathogenen kunnen bevatten Ofwel (gevalideerde) inactivatie in huis Ofwel afvoer als risicohoudend medisch waste (gele tonnen)

54 Biohazard afval Cultuur vloeistoffen Cultuur platen Flessen
Pipetten, pipet tips handschoenen Sharps Etc Maar alleen wanneer ze levende GGO’s en of pathogenen kunnen bevatten

55 Afvalhouders in een L1 GGO lab
Industrieel rest afval Risicohoudend medisch afval (chemisch gecontamineerd afval) Papier

56 Waste bins in a non-GMO lab
Industrial residual waste (chemically contaminated waste) Paper

57

58 Inactivation Chemically Autoclaving
Disinfectant with correct working spectrum Correct concentration and waiting period Refresh solutions as prescribed Validate Autoclaving Decontamination autoclave Log and validate

59 Decontamination

60 De 4 gouden regels voor schoonmaak en desinfectie

61 From difficult to easy to reach
Rule 1 From difficult to easy to reach first last

62 Rule 2 From top to bottom Otherwise you contaminate the bottom areas while going up (see the staircase analogy)

63 As to avoid contaminating areas that are clean
Rule 3 From clean to dirty As to avoid contaminating areas that are clean

64 Rule 4 From coarse to fine Step 1: Remove dirt Step 2: Clean
70% EtOH Step 1: Remove dirt Step 2: Clean Step 3: Decontaminate First do your gross cleaning, removing most of the dirt, then fine clean, and disinfect the latest

65 Belangrijke contacten

66 MORE INFO ON (BIO)SAFETY
Booklets:


Download ppt "BIOVEILIGHEID: wetgeving & werkelijkheid"

Verwante presentaties


Ads door Google