De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voeding en Prostaatkanker

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voeding en Prostaatkanker"— Transcript van de presentatie:

1 Voeding en Prostaatkanker
W. OOSTERLINCK Urologie Universitair Ziekenhuis Gent

2 Verschillen van prostaatkanker incidentie in de wereld
Source: The Lancet Vol 361 .March, and National Cancer Registration Belgium-95

3 Industrialisatie? Pollutie?

4 Latente PrCa volgens leeftijd=gelijk in gans de wereld !
Prostate Cancer Epidemiology, Lancet 2003 ; 361:

5 Ras, etniciteit, erfelijkheid
Familie voorgeschiedenis van PrCa en borstca verdubbelt risico Int J Cancer 2008;123:1154-9 Prostate 2008;68: Afro-Americanen :incidentie x 1.6 mortaliteit x 2.3 Aziaten,indianen,spaanse populatie hebben minder PrCa dan blanken Americanen JNCI 2001;92: Clin Cancer Res,2008 Migration studies Br J Cancer 1991;63:963-6

6 Migratie studies Eur Urol 1999;35 : 377-387 16,5 14,9 5,1 1,8
China (Shangai) USA (San Francisco) Japan (Osaka) USA (San Francisco) Eur Urol 1999;35 :

7 PrCa mortaliteit en opleidingsniveau
Leeftijdsgebonden mortaliteit bij mannen door PrCa Opleiding sterk gerelateerd aan mortaliteit bij blank en zwart ;X 2.4 en X 2 respectievelijk Dit maakt attent op sterke interrelaties van gemeten factoren!

8 Veel calorien:epidemiologische en dier experimentele gegevens
Dieet Veel calorien:epidemiologische en dier experimentele gegevens Zwaarlijvigheid Smith,JCO 2008;26:333-9; Eftation, Cancer 2007;110:2691-9 Rood vlees Omega 6 vetzuren Armstrong 1975 ,Int J Cancer15:617 Kuslin & Giovannucci 2002 ,Am J Med 113,suppl Buschemeyer & Freedland ,Eur Urol 2007,52:331-43

9 PrCa mortaliteit en dieet in 59 landen
Variable (Energy) r correlation coeff. P value No. of countries Animal fat + 0,78 0,0001 59 Meat + 0,76 Milk Sugar + 0,71 Cereal - 0,72 Nuts & oilseed - 0,43 0,0007 Fish - 0,39 0,002 Cabbage - 0,32 0,02 Vegetables - 0,30 Soybean - 0,62 42 Adapted from Hebert et al.J Natl Cancer Inst ;90:

10 Vet en vetzuren De slechte: geharde plantaardige vetten zoals zonnebloem-,soja- en maisolie,frituren,rood vlees De goeie : vette vis,olijf- en lijnzaadolie

11 Melkproducten,calcium enVit D
Hoge calcium innameverlaagt VitD Vit D :preventie van dedifferentiatie van cellen <PrCA in zonnige regio’s Meta –analysis van “ case controlled” studies:verhoogd risico Geen relatie! (Kohl ,2006,BJC 95:1582;Albanes,2007,Canc Epid BiomPrev16:2623) VitD supplementen: niet protectief Ahonen,2000,Canc C Contr11:847 Qin 2004 ,Nutr Cancer 48:22-7 Bosetti 2004 ,Int J Cancer :424-8 Roddam 2008, Ann Int Med

12 Polyphenolen en risico op PrCa
Vooral alle koolsoorten geven protectie.(Kirsh etal. PCLO trial,2007,JNCI,99: 1200)= studie in 29361mannen In 32 ,hoofdzakelijk Caucasische landen, werd ajuin en prei gevonden als een belanrijke factor ter protectie (Grant, 2004)

13 Soja ,isoflavonen in PrCA preventie
Belangrijke epidemiologische evidentie (Kurahashi 2007,Canc Epid Biom Prev ;16:533-45) Prospectieve studie bij Seventh Day Adventisten toonde aan dat frequent gebruik van soja melk geassocitieerd was met 70% reduction in PrCa incidentie Geen gerandomiseerde studies evenwel Sojabonen= enige belangrijke bron van deze isoflavonen; 50mg/dag genoeg (Messina 2003;Nutr Rev 61:117)

14 Tomaten en PrCa risico Reductie van 35% wanneer > 10 portiesvan tomaat- producten / week (Giovanucci et al., 1994JNCI). Meta-analysis (Etminan et al, Cancr Epid Biom Prev 2004; 13): hoge inname tomaatproducten verminderd PrCA risico (RR 0.81 voor gekookte tomaten, RR 0.89 bij rauwe tomaten FDA Evidence based review (Kavanaugh et al,2007JNCI 99: ):18 observationele studies Conclusie: lage evidentie voor protectie

15 Eur. Prosp. Invest. CA and Nutrition study
N= uit Eur. Landen Na 6 j: 966 PrCA ontdekt Plasma concentraties van carotenoiden, retinol, tocoferolen Geen associatie met PrCA risico Wel met risico op gevorderd PrCA voor lycopeen and carotenoiden

16 Groene Thee Belangrijk in voeding van meerdere Aziatische landen met lage incidentie van PrCa Antioxidans;polyphenolen;inductie van apoptosis, celgroei inhibitie Multicentrische studie gepland door NCI

17 Leefstijl Physische activiteit =protectief
Thune 1994 ,Cancer Causes Control 5 :549-56 Lund 2000 ,Br J Cancer 82 : Norman 2002 ,Br J Cancer :86:70-5 Moore 2008,Cancer Epid Bipom Prev 17: :not protectief! Roken:meer aggressive and fatale PrCa maar geen hogere incidentie Spitz 2000 ,Int J Cancer 89 :259-64 Roberts 2003 ,J UROL 169:512-6 Pickles 2004 ,J UROL 171 :1543-6 Rohrman,2007,UROL 69:721-5 Alcohol :hoger risico in zware drinkers Sesso 2001 ,Int J Epidemiol 30 :749-55 Platz 2004 ,Am J Epidemiol 159 :444-53 Rohrmann, Cancer Epid Biom Prev 2008;17:1282-7

18 Alcohol consumptie en PrCa risico bij mannen van middelbare leeftijd
Per glas rode wijn /week een 6% vermindering in relatief risico Verminderd risico met toenemend gebruik (trend p = 0.02). Schoonen et al.Int J Cancer ;113: Catechine, epicatechine,quercetine, resveratrol... Meer dan 2 glazen per dag geeft evenwel andere risico’s!!!

19 Het Grieks dieet: vis, olijfolie,tomaten,rode wijn , minder rood vlees en melk producten
“The French contradiction”: minder CVA and Ca in het algemeen

20 Voedselsupplementen?

21 Selenium: Vitamin E: SELECT TRIAL
Essentieel spore element,in meerdere antioxidatieve enzymes In vele voedselsupplmenten te vinden Vitamin E: Vetoplosbare vitamine Antioxidans α-tocopherol is de meest actieve vorm

22 Evidentie voor Selenium’s protectie voor de SELECT trial
Yoshizawa K et al, Health Professionals Follow Up study, J Natl Cancer Inst 1998;90: 30,000 teennagels voor bepalen selenium Omgekeerde associatie selenium concentratie en risico op gevorderd PrCa. OR 0.35 for de hoogste vs laagste selenium concentratie Clark LC et al, Nutritional Prevention Cancer Trial, JAMA ;276: 200 µg Selenium vs placebo Significante reductie PrCa incidentie;RR 0.48 Sterkste effect bij PSA < 4ng/ml en laagste serum spiegels aan selenium bij studieaanvang

23 Evidentie voor Vit E’s protectie
Goodman GE et al, Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene CA Prevention Trial (ATBC), Canc Epidem Biom Prev 2003; 12: α-tocopherol 50 en beta-caroteen 20mg, of combinatie ROKERS in gerandomizeerde, placebo gecontroleerde studie32% reductie in PrCa incidentie en 41% in mortaliteit Gesteund door 3 op serum gebaseerde cohort studies

24 Evidentie voor Vita E’s protectie?
Miller ER et al, meta-analysis Vit E studies Ann Intern Med 2005; 142:37-46 Vit E ≥ 400IU/d significante toename van mortaliteit, alle oorzaken Vit E ≤ 150 IU/dinsignificante vermindering mortaliteit, alle oorzaken Hope-too studie in CVA en diabetes : 7jaar 400mg Vit Egeen reductie in Ca (JAMA,2005)

25 SELECT TRIAL 200 µg l-selenomethionine – 400 mg α-tocopherol N= in april 2004 Serum PSA <4 ng/ml Studie duur :12 jaar GESTOPT 28 Oct wegens niet significante toename van CA in Vit E arm

26 Vit E in NIH-AARP diet and health study
N= men ,50-71y;start 1995 Vragenlijst over voeding Na 5j : PrCa VIT E niet gerelateerd aan PrCa incidentie Maar: gamma-tocoferol is gerelateerd aan risico op gevorderd PrCa (RR 0.68) Wright et al,2007,Canc Epid Biom Prev 16:

27 Vit C&E,betacaroteen in PCLOstudie
N= j opvolging Geen associatie met PrCa incidentie Verminderd risico in rokers bij toenemend vit E gebruik en voor caroteen bij lage inname bij start Kirsch et al,2006,JNCI 98:245-54

28 SU.VI.MAX TRIAL Int J Cancer 2005, 20;116:182-6
Studie N=5.141 PSA < 3ng/ml bij start Gerandomizeerd, placebo gecontrolleer :120 mg Vit C, 30 mg Vit E, 6 mg beta-caroteen, 100 µg selenium, 20 mg zink 8 jaar opvolging Prostate biopsies volgens noodzaak door uroloog Resultaten Trend voor lagere incidentie PrCa PSA <3 ng/ml: 48% reduction PSA >3 ng/ml: toename

29 Professional Health study II
gezondheidswerkers VitE ,C supplementen Studie gestopt na 8 j wegens geen effect op Ca incidentie in het algemeen JAMA,2009

30 Multivitamine gebruik:gevaarlijk… NIH-diet and healt study
N= => PrCa and 179 dood in 5 j Verhoogd risico op gevorderd en fatale PrCa ( RR1.32 and 1.98) Supplementen bevatten Se, beta caroteen , Zn Welk produkt is verantwoordelijk ??? Lawson et al,2007,JNCI 99:745-64

31 Prostate kanker en voeding : de korte les
Wat goed is voor hart- en bloedvaten is goed voor de prostaat !!! Hoe geleerder hoe beter! Hou uw gewicht in de gaten en beweeg. Eet veel groenten en fruit maar vooral koolsoorten , prei en ajuin. Eet meer soja en drink groene thee Ik drink alvast 2 glazen rode wijn per dag Leef in een zonnige regio ,met uw goesting Kies uw ouders zorgvuldig Supplementen???

32 De zeer korte les Eten wat de pot kookt :van alles wat en van niets teveel;stop als uw honger over is Ga buiten spelen want het is goed weer Gij moet uw best doen op school Dit was de raad van mijn vader

33 Besluit De geneeskunde moet zich ernstig beginnen bekommeren om voeding! Wellicht heeft voeding meer impact dan vele curatieve maatregelen


Download ppt "Voeding en Prostaatkanker"

Verwante presentaties


Ads door Google