De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderzoek van het 5de leerjaar

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderzoek van het 5de leerjaar"— Transcript van de presentatie:

1 Onderzoek van het 5de leerjaar
Hoe ziet je halve dag eruit als je in het gezondheidscentrum van het CLB op medisch onderzoek komt? Onderzoek van het 5de leerjaar

2 Waarom een medisch onderzoek ?
Meestal gaat alles goed met je en dan lijkt zo’n doktersbezoek wel overbodig. Maar iedereen kent de spreuk ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het is de bedoeling dat de arts en verpleegkundige eventuele problemen erg vroeg op het spoor komen. Zo kan je er snel iets aan doen. Kwestie van gezond te blijven!! 

3 Zeker meebrengen naar het onderzoek
boekje van « Kind en Gezin » en/of inentingskaart vragenlijst van de ouders je bril – als je die al hebt –

4 Onderzoek bij de CLB-verpleegkundige
Je hebt een kleedhokje waar je je kan omkleden. Je gaat dan meteen door naar de volgende ruimte bij de verpleegkundige.

5 Opvolgen van de groei Elke keer als je op onderzoek komt, meten we je lengte. We proberen in te schatten hoe groot je zal worden…

6 Wegen (in stilte) Alleen jij hoort hoeveel je weegt.

7 Zie je goed? Je ogen worden getest: vanop drie meter afstand lees je letters die steeds kleiner worden, natuurlijk met bril of lenzen als je die draagt.

8 Hoor je goed?

9 Een wist-je-datje Geluid neemt in onze maatschappij toe.
Tegenwoordig stoppen we het geluid letterlijk in onze oren. Oortelefoontjes veroorzaken vlugger schade aan het gehoor dan een hoofdtelefoon. Eerst hoor je een fietsbel minder goed, dan wordt de spraak onduidelijker en uiteindelijk krijg je last van oorsuizingen. Zet het volume nooit op maximum. Gebruik een MP3-speler niet langer dan één uur per dag.

10 Hoe goed is je dieptezicht?
Dieptezicht heb je nodig om precies te kunnen inschatten hoe ver een voorwerp zich bevindt. Dieptezicht is vooral van belang op korte afstand. Bij balsporten of fijn werk kan een gestoord dieptezicht problemen geven

11 Test voor het dieptezicht
Met deze test kunnen we aantonen hoe goed je dieptezicht is. Je zet een rood-groen bril op en je wijst aan wat je ziet op de platen.

12 dieptezicht Voor een goed dieptezicht heb je beide ogen nodig. Een gestoord dieptezicht komt voor bij mensen die minder goed zien aan één of beide ogen. Deze gezichtsscherptedaling kan het gevolg zijn van een lui oog, scheelzien of een andere oogaandoening.

13 Invullen van een vragenlijst
Bij de verpleegkundige vul je een vragenlijst in over je voeding, gezondheid, sport en andere gewoonten.

14 Onderzoek bij de CLB-arts
De volgende halte – bij de CLB-arts - is wellicht nog het spannendst. De arts maakt een praatje met je aan de hand van je (ingevulde!) vragenlijst. Wat je vertelt aan de arts blijft geheim. Dit is ook voor jou het moment waarop je vragen kan stellen.

15 Onderzoek bij de CLB-arts
Wat kijkt de arts na: Oren Tanden Bloeddruk Longen Hart Buik

16 Onderzoek bij de CLB-arts
Houding: rug, benen, voeten en hoe je stapt Om te kijken of je een goede houding hebt sta je rechtop met je handen naast het lichaam. Dat doe je in je ondergoed. Zo kan de dokter heel goed zien of je schouders, bekken, benen, knieën en voeten juist staan. En of je sterke spieren hebt. Moesten die bedekt zijn met je kledij dan zou dat uiteraard niet kunnen. Je moet ook naar voren buigen om te kijken of je rug recht is.

17 Onderzoek bij de CLB-arts
Geslachtsorganen De dokter gaat na of je ontwikkeling normaal verloopt. Bij de jongens kijkt de arts de beharing ,de voorhuid en teelballen na om te kijken of ze normaal ontwikkelen. Bij de meisjes wordt er nagekeken of er beharing is rond de vagina, of de borsten zich ontwikkelen en de arts doet een bevraging naar de maandstonden. Inentingen Als je ouders toestemming hebben gegeven, krijg je één inenting tegen mazelen,bof en rode hond.

18 Brief voor jou en je ouders
Iedereen krijgt een brief met de resultaten van dit onderzoek. Soms vindt de arts dat je best nog verder langs gaat bij je huisarts of een specialist – dan staat dit in die brief.

19 Een wist-je-datje: Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt

20 Wat heb je elke dag nodig
Drink voldoende (liefst water). Drink meer bij sporten. Aardappelen kan je afwisselen met rijst en pasta Bruin brood is gezonder Eet maar 1x per week gefrituurde gerechten .

21 ! Eet dagelijks groeten en fruit (liefst 3 stuks)
Gebruik niet te veel boter en mayonaise Doe geen extra zout op je eten vergeet niet: donderdag is veggiedag  !

22 elke dag een uurtje bewegen is gezond
Een wist-je-datje elke dag een uurtje bewegen is gezond


Download ppt "Onderzoek van het 5de leerjaar"

Verwante presentaties


Ads door Google