De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samenstelling van voedsel

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samenstelling van voedsel"— Transcript van de presentatie:

1 Samenstelling van voedsel
Spijsvertering Samenstelling van voedsel

2 Waarom is voeding belangrijk?
Elk levend wezen heeft voedsel nodig! Belang voeding Voedsel bevat: Energierijke stoffen  levert voor arbeid en lichaamstemperatuur; Bouwstoffen  belangrijk bij het groeien, vervanging oude cellen en verwonding; Beschermende stoffen  belangrijk voor de goede werking van de organen en bescherming tegen ziekten. Samenstelling voedsel Gezonde voedingsgewoonten Voedingsstoffen opsporen

3 Welke samenstelling heeft het voedsel?
Voedingsmiddelen: levensmiddelen waarmee we ons voeden. Vb. brood, stuk vlees, melk, fruit, … Belang voeding Samenstelling voedsel Gezonde voedingsgewoonten Zijn opgebouwd uit: Voedingsstoffen opsporen Voedingsstoffen: stoffen in voedingsmiddelen. Suikers: energiebron, reservestof Vetten: energiebron, bescherming, opbouw Eiwitten: energiebron, bescherming, opbouw Mineralen: opbouw, bescherming Water: opbouw, transportmiddel Vitaminen: bescherming Voedingsvezels: bescherming

4 Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?
Variatie aan voedingsmiddelen: voedingsstoffen in voedingsmiddelen zijn verschillend; Juiste hoeveelheid: brandstoffen, bouwstoffen, beschermende stoffen. Belang voeding Samenstelling voedsel Gezonde voedingsgewoonten Voedingsstoffen opsporen Actieve voedingsdriehoek: samenstellen van evenwichtige voeding + aansporen meer bewegen. Voedingsmiddelentabel: informatie over voedingsstoffen in voedingsmiddelen. Geen maaltijden overslaan! Tijd nemen voor de maaltijd!

5 Hoe kun je voedingsstoffen opsporen?
Indicatoren of opsporingsmiddelen: bij toevoeging aan voedingsmiddel, treedt er kleurverandering op  aanwezigheid van voedingsstof. Belang voeding Samenstelling voedsel Gezonde voedingsgewoonten Voedingsstof Opsporings- middel Kleurverandering Zetmeel Lugol Bruingeel  paars (zwart) Glucose Clinistix Roze  blauwpaars Eiwitten Albustix Geel  groen Vetten Vetvlekproef Vetvlek zichtbaar Water Kobaltchloride-papier Blauw  roze Voedingsstoffen opsporen

6 Smeer- en bereidingsvet Melkproducten
Restgroep Smeer- en bereidingsvet Melkproducten Vlees, vis, eieren, vervangproducten Groenten Fruit Graanproducten, aardappelen Water Beweging Actieve voedingsdriehoek

7 Clinistix verkleuren van roze naar blauwpaars bij aanwezigheid van glucose.

8 Albustix verkleuren van geel naar groen bij aanwezigheid van eiwitten.

9 Kobaltchloridepapier wordt bewaard in een vochtvreter.
Kobaltchloridepapier verkleurt van blauw naar roze bij aanwezigheid van water.

10 Een flesje lugol Lugol verkleurt van bruingeel naar paars (zwart) bij aanwezigheid van zetmeel.

11 Vetvlekproef voor het contact met vetten.
Vetvlek na het contact met vetten.


Download ppt "Samenstelling van voedsel"

Verwante presentaties


Ads door Google