Download de presentatie
GepubliceerdBert Moens Laatst gewijzigd meer dan 9 jaar geleden
1
Voeding: een onderdeel van de totale behandeling
Christel Wellens Dieetafdeling UZA
2
Voeding: een onderdeel van de totale behandeling
Voedingsbehoeften van HIV-geïnfecteerden en Aidspatiënten Het lipodystrophie syndroom Voedingsadvies bij specifieke voedingsproblemen Christel Wellens
3
Voedingsbehoeften Energiebehoefte Eiwitbehoefte Vitaminen en mineralen
Anti-oxidanten en omega-3 vetzuren Christel Wellens
4
Energiebehoefte Basaal metabolisme Thermisch effect van de voeding
Meting of Formule van Harris-Benedict Thermisch effect van de voeding 6 tot 10 % Fysische aktiviteit 20 % bedlegerig 10 % per graad koorts boven 38°C. Christel Wellens
5
Energiebehoefte berekend met Harris-Benedict
Basaal Metabolisme (BM) BM (man) = 66+(13,7xG)+(5xL)-(6,8xleeftijd) BM (vrouw) = 665+(9,6xG)+(1,7xL)-(4,7xleeftijd) G = gewicht in kg normaal gewicht, te bepalen met de BMI=22 Totale behoefte = BM x AF x SF x TF AF=aktiviteitsfaktor (bedlegerig = x1,2) SF=stressfaktor (HIV = x1,1) (AIDS = x 1,25) TF=temperatuurfaktor (x 1,1/°koorts boven 38°) Christel Wellens
6
BMI = Body Mass Index Kg BMI = L2 Te laag: < 18,5
Normaal: 18,5 - 25 Overgewicht: Obesitas: > 30 Christel Wellens
7
ENERGIEBEHOEFTE Christel Wellens
8
EIWITBEHOEFTE Seropositief: Aidspatiënt: 1 à 1,5 g/kg/dag
! Let wel ! per kg normaal gewicht Christel Wellens
9
VITAMINEN- EN MINERALENSTATUS
Te lage plasmawaarden voor: vit A, E, B2, B6, B12, C ondanks inname hoger dan RDA verbruik in immuunsysteem (cytokine-aktiviteit) oxidatieve stress = verbruik anti-oxydanten Vetmalabsorptie, steatorroe, chronische diarree daling vitamine A, D, E, K kaliumtekort, zinkdeficiëntie Onevenwichtige (alternatieve) voeding ijzertekort, vit B12 tekort Christel Wellens
10
Vrije radicalen Gevormd in lichaam o.i.v. vb. UV, voeding, luchtvervuiling, roken, stress, alcohol, verhoogde cytokine-aktiviteit… Schade aan DNA, lipiden, enzymen… Hoge oxidatieve stress = verhoogde kans op hart- en vaatziekten, kanker, type 2 diabetes, verouderingsverschijnselen Christel Wellens
11
WERKEN SAMEN, NIET ALLEEN
Anti-oxidanten “vangen” vrije radicalen vit C, vit E, b-caroteen, vit B12, Selenium, Zink, flavonoïden (groene thee), licopenen (tomaten)... WERKEN SAMEN, NIET ALLEEN Christel Wellens
12
VITAMINEN- EN MINERALEN AANVULLING
Stimuleren vitamine- en mineralenrijke voeding: groenten en fruit volkorenproducten noten, tarwekiemen… Multivitamine- en mineralenpreparaat Géén megadosissen ! Extra anti-oxidanten ?? vit E, vit C, vit A, -caroteen, Selenium kunnen pro-oxidatief worden indien afzonderlijk ingenomen Christel Wellens
13
Visvetzuren of -3 vetzuren
Daling cytokine-aktiviteit = daling oxidatieve stress (?) Advies: Max. 2 à 3 x/week vette vis (aanwezigheid dioxine, methylkwik) liefst géén verse tonijn, zwaardvis, haai, merlijn Christel Wellens
14
Wat nodig per dag? Christel Wellens
15
Lipodystrophy what’s in a name ?
Syndroom omvattend: Centrale vetophoping (abdominaal “crix belly”, borsten, nek “buffalo hump”) Perifeer vetverlies (ledematen, aangezicht, zitvlak) Eventueel gepaard gaand met metabole veranderingen Hypertriglyceridemie Hypercholesterolemie Hyperglycemie, insulineresistentie (gelijkenis syndroom X) Christel Wellens
16
Lipodystrophy syndroom Oorzaak ?
Nog niet met zekerheid gekend, multifactorieel Behandeling met HAART ? Leeftijd Geslacht Ras Veranderingen in virale lading Duur van de hiv infectie BMI ??? Christel Wellens
17
Verhoogde triglyceriden
Risico Zéér hoge waarden = verhoogde kans op pancreatitis + laag HDL = verhoogd risico coronaire hartziekten Advies Beperking alcohol Beperking “snelle” suikers: tafelsuiker, frisdrank, zoet beleg, snoep, fruitsap Voldoende inname van vezels Matige vetbeperking Voldoende ω-3 vetzuren Christel Wellens
18
Gestegen cholesterol Te laag HDL, te hoog LDL Beperking vetinname
Beperking verzadigd vet Voldoende onverzadigde vetten Gebruik van sojaproteïnen Voldoende vezels en zetmeelrijk voedsel Christel Wellens
19
Tips bij dislipidemie met ongewenst gewichtsverlies
Algemeen voldoende eiwitrijk voedsel met laag vetgehalte, vette vis voldoende zetmeel, “gezonde” koeken toevoeging magere melkpoeder aan melkbereidingen toevoeging dextrine-maltose aan zoete gerechten Bij gestegen triglyceriden vervanging suiker in bereidingen door: dextrine-maltose (= calorieën) + zoetmiddel (= zoete smaak) Bij gestegen cholesterol voldoende onverzadigde vetten in smeer-en bereidingsvet en “snoep” (noten en zaden, studentenhaver, pindaboter, olijven, avocado…) Christel Wellens
20
Insulineresistentie Oorzaak ? Voedingsadvies Lichaamsbeweging
Medicatie ? Voeding ? Abdominale vetopstapeling en vice versa! Voedingsadvies Gezond gewicht Maaltijdspreiding Geen zuivere suikers Vermindering totale vetinname Meer onverzadigd vet, met voorkeur voor mono-onverzadigd vet (vb. olijfolie, arachide) Meer vezelrijk voedsel Verminderen alcoholgebruik Lichaamsbeweging verbetert de insulinegevoeligheid Christel Wellens
21
Overgewicht Gezonde voeding Beperking vetinname Beperking pure suiker
Voldoende eiwit Gezonde tussendoortjes Verhoging verzadigingsgevoel met vezelrijke voeding Max. gewichtsverlies: 1/2 kg /week Christel Wellens
22
BESLUIT Geen onnodige beperkingen
Gebaseerd op bloedanalyse (TG, totaal- HDL- en LDL- cholesterol, nuchtere glycemie) en gewichtsevolutie Aangepast aan maaltijdplanning en inname medicatie Lichaamsbeweging ! Dieetadvies "à la carte" Christel Wellens
23
Voedingsadviezen bij specifieke voedingsproblemen
Gewichtsverlies en Wasting Diarree Anorexie, misselijkheid Smaakveranderingen Christel Wellens
24
OORZAKEN ONDERVOEDING
Christel Wellens
25
Ondervoeding: Detectiemethoden
Gewicht BMI Gewichtsverlies in functie van tijd Huidplooimeting Bio Impedantie meting Bepaling + evolutie vet- en spiermassa Voedingsanamnese Huidige inname of t.o.v. vroeger Eetproblemen Veranderd voedingspatroon Christel Wellens
26
Definitie HIV-Wasting
Patiënt voldoet aan 1 van volgende criteria: Gewicht van > 10% over 12 maanden Gewicht van > 7,5% over 6 maanden BCM van > 5% op 6 maanden Man: BCM < 35% van totaal gewicht + BMI <27 Vrouw: BCM < 23% van totaal gewicht + BMI <27 BMI < 20 Christel Wellens
27
HIV wasting Christel Wellens
28
Mogelijke verklaring daling BCM tijdens gewichtsverlies bij HIV/AIDS
cytokines hypogonadisme (borderlinewaarden voor testosteron) aktiviteit Christel Wellens
29
Effect van gestegen cytokines op voedselinname
TNF = cachectine IL-1 verlaagt de voedselinname inhibitie hongercentrum in hypothalamus inhibitie neurotransmitters die glycemie doen dalen stimulatie neurotransmitters die glycemie doen stijgen wegens Christel Wellens
30
VOEDINGSINTERVENTIE Waarom ?
! TIJDIG STARTEN ! Beter voorkomen dan genezen Ondersteuning immuunstelsel Ondersteuning therapieën en beter weerstand tegen de bijwerkingen ervan Preventie complicaties (decubitus, diarree…) Verbeteren zelfbeeld en “Quality of life” Christel Wellens
31
Voedingsinterventie Wanneer ?
Gewichtsdaling van: > 5 % op 1maand of > 10 % op 6 maand van oorspronkelijk gewicht. BMI < 20 Anorexie langer durend dan 5 dagen. Veranderd eetpatroon, weglaten van bepaalde voedingsgroepen Christel Wellens
32
VOEDINGSINTERVENTIE Hoe ?
Vaststellen voedingsbehoefte Councelling Aanpassen voeding aan symptomen veroorzaakt door ziekte en/of behandeling. Zoeken naar voeding op maat van de patiënt. Verrijken van de voeding Aanvulling met kant-en-klare preparaten Enterale voeding Christel Wellens
33
Anamnese Beker pap (halfvolle melk) Voormiddag Busje appelsap Kom soep
Ontbijt Beker pap (halfvolle melk) Voormiddag Busje appelsap Middag Kom soep Halve porties puree, vlees of vis, groenten Dessert: 125 ml pudding (halfvolle melk) Drank: water Avond 2 sneetjes brood met boter en beleg potje fruit op sap Loop van de avond potje magere fruityoghurt Berekening: energie: Kcal eiwit: g Christel Wellens
34
Verrijking Beker pap (volle melk+10 g melkpoeder+10 g voedingssuiker)
Ontbijt Beker pap (volle melk+10 g melkpoeder+10 g voedingssuiker) Voormiddag Busje appelsap + 10 g voedingssuiker Middag Kom soep + 5 g eiwitpoeder Halve porties puree + 5 g eiwitpoeder, vlees of vis, groenten Dessert: 150 ml pudding (volle melk+10 g melkpoeder+10 g voedingssuiker) Drank: Cola of limonade Avond 2 sneetjes brood met boter en beleg potje fruit op sap + 10 g voedingssuiker Loop van de avond potje volle fruityoghurt + 10 ml room Drank: water + 30 ml grenadine Berekening: energie: Kcal eiwit: g Christel Wellens
35
+ Kant en klare bijvoeding
Ontbijt Beker pap Cal+ Voormiddag Busje bijvoeding fruitsapsmaak Middag Kom soep E+ of bijvoeding soepsmaak 3x/week Halve porties puree E+, zacht vlees of vis, groenten Dessert: pudding Cal+ Drank: Cola of limonade Avond 2 sneetjes brood met boter en zacht beleg potje fruit op sap Cal+ Loop van de avond busje bijvoeding milkshakesmaak Drank: water + 30 ml grenadine Berekening: energie: Kcal eiwit: g Christel Wellens
36
Kant & klare bijvoeding: Hoe gebruiken ?
Vlak na de maaltijd tot ten laatste 2 uur voor de volgende maaltijd Bij voorkeur in de loop van de avond Max. 2 per dag = bijvoeding Méér dan 2 per dag = verdringen of vervangen van gewone voeding Christel Wellens
37
Diarree en ondervoeding bij HIV
Christel Wellens
38
OORZAKEN DIARREE HIV-enteropatie Darmwand Villi Normale villi Crypte
Aftopping villi met opvulling crypten Bacteriën, parasieten medicatie Darmwand Villi Normale villi Kleiner darmoppervlak met lactasedeficiëntie en vetmalabsorptie Christel Wellens
39
Wat doen bij diarree Vocht- en mineralenverlies aanvullen: Natrium, Kalium veel drinken: zoutrijke dranken bouillon, Appolinaris, Vichy, Schweppes soda speciale “rehydratatie”dranken O.R.S., Alhydrate, Serolyt, Extran dorstlesser, Isostar voldoende kaliumrijke voedingsmiddelen: (geplette) banaan, appelsap, cacao, pure chocolade, tomatensap, tomatenpuree Christel Wellens
40
Wat doen bij diarree Lactose beperken Vet beperken
Weglaten alle melk die lactose bevat (koe-, geiten-, schapen-, paardenmelk) gedurende 1 à 2 week moet verbetering geven bij lactasedeficiëntie. Zoniet heeft verdere beperking geen zin. Vet beperken verbrand en bruin gebakken vet vetrijke, zwaarverteerbare bereidingen en voedingsmiddelen Christel Wellens
41
Wat doen bij diarree Beperken voedingsmiddelen die de darm kunnen irriteren sterke koffie, donkere bieren citrusfruit en het sap ervan pikante gerechten Geleidelijk invoeren van wateroplosbare vezels bruin brood volkoren deegwaren, bruine rijst havermoutvlokken Christel Wellens
42
Anorexie, misselijkheid
Kleine, frequente maaltijden. Favoriete snacks en drankjes binnen handbereik Eetlustopwekkers: aperitief, sorbet, kauwgom, bouillon, schijfjes appel Vermijden sterke etensgeuren. Eventueel gebruik van Cola. Verrijken van de voeding en/of kant- en klare bijvoeding Voldoende drinken (sappen, limonades…) Christel Wellens
43
Smaakveranderingen Veel variatie, uitproberen nieuwe gerechten of gerechten die patiënt vroeger niet lustte. Uitproberen sterk gekruide of pikante gerechten Pepermunt, zuurtjes, citroensap Bereidingen met munt, basilicum, zoetzure sauzen.. Christel Wellens
44
Voeding voor aidspatiënt
individueel aanpassen voldoende vochtinname voldoende energie voldoende eiwit adviezen bij specifieke problemen Christel Wellens
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.